POSTIGNUT DOGOVOR

Osječka pivovara u pogonu od utorka

15.03.2010 u 18:06

Bionic
Reading

Premda je Ivan Komak, većinski vlasnik i predsjednik uprave Osječke pivovare, nakon presude Županijskog suda kojom je štrajk radnika Pivovare proglašen zakonitim najavio potpisivanje sporazuma s predstavnicima HUS-a za srijedu, to je učinjeno već danas, nešto prije 17 sati

'Dogovorili smo i potpisali uvjete nastavka proizvodnje i dalju primjenu kolektivnog ugovora koji je vrijedio do 31. prosinca prošle godine, a o novom ugovoru ćemo nastaviti pregovore. Nemamo više što čekati, jer svaki dan nerada povećava nam štetu. Štrajk je predugo trajao i treba što prije pokrenuti proizvodnju da bismo pokušali nadoknaditi izgubljeno', rekao je Komak odmah poslije potpisivanja Sporazuma, a linije za punjenje piva pokrenut će se u utorak ujutro.

Financijske službe Osječke pivovare obradile su još za vrijeme trajanja štrajka dokumentaciju za plaćanje PDV-a, doprinosa iz plaća i završni račun za prošlu godinu, pa će obveze prema državi biti izvršene na vrijeme.

Iz krugova bliskih Upravi, saznali smo da će o žalbi Vrhovnom sudu na presudu o dopuštenosti štrajka odlučiti nakon primitka pismenog obrazloženja. Odvjetnički tim smatra da se sudsko vijeće priklonilo kompromisnom rješenju, prepuštajući suprotstavljenim stranama postizanje dogovora i ne želeći riskirati moguće radničke prosvjede pred sudom.

U slučaju drukčije sudske odluke, naime, uprava Pivovare imala bi pravo s posla otpustiti polovicu štrajkaša i od HUS-a tražiti naknadu štete koju je Komak procijenio kao višemilijunsku, pa bi vjerojatno došlo i do javnih prosvjeda nezadovoljnih radnika.

Nakon odluke UO HFP-a otprije tri tjedna da od Ivana Komaka tužbom zatraže 48 posto dionica Osječke pivovare, koliko smatraju da im pripada, jer ih mali dioničari nisu isplatili, a prodali su ih Komaku, do danas tužba nije podnesena. Saznajemo da se još traži pravni temelj kojim bi se takav zahtjev obrazložio što neće biti nimalo lako s obzirom na odgovornost Fonda za propuste koji su, između ostaloga, doveli do raspleta 14-godišnjeg sudskog postupka u Komakovu korist i upisa 88 posto dionica Osječke pivovare na njegovo ime.

Fond je, tako, dvaput prodao dionice Pivovare, a nakon sudskog poništenja pretvorbe i privatizacije te proglašenja dionica koje je HFP prodao nepostojećima, naplaćeni novac nije vratio, a sada bi dionice htio ponovno preuzeti.