ALERGIČAN I GRADONAČELNIK

Osječanima 54 kazne zbog ambrozije

19.08.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Osječki komunalni redari posljednjeg su mjeseca izdali 54 prekršajna naloga protiv fizičkih i pravnih osoba zbog neuklanjanja ambrozije, čiji je pelud veliki zdravstveni problem

OSIJEK - Novčana kazna je od 200 do tisuću kuna, a komunalni redari i dalje obilaze grad i nadziru uklanjanje ambrozije. Grad Osijek na godinu Unikomu za košnju plaća tri milijuna kuna te još 115 tisuća kuna Zavodu za javno zdravstvo, koje svakoga dana mjeri koncentraciju peluda u zraku, a pomaže i udrugama koje se bave borbom protiv ambrozije, rekla je voditeljica službe osječkoga gradonačelnika Rajna Bukvić.

Pozvala je građane da komunalnoj službi jave na kojim mjestima ambrozija još nije uklonjena da bi se što više smanjila opasnost od alergijskih bolesti.

Po podacima osječke Kliničke bolnice, u gradu je evidentirano oko 6000 djece i odraslih koji boluju od raznih alergijskih bolesti, a među njima je najvišealergičnih na pelud ambrozije, biljke koja je 'najopasnija' od sredine kolovoza do kraja rujna.

Jedna stabljika ambrozije proizvodi i do osam milijuna peludnih zrnaca koji 'putuju' i do 40 kilometara. Ta je biljka najrasprostranjenija upravo u istočnoj Hrvatskoj.

Podsjetimo, među brojnim osobama koje su alergične na ambroziju nalazi se i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, koji je izjavljivao da prema sezoni najžešćeg cvjetanja ambrozije planira svoje godišnje odmore, kako bi se pobrinio da bude tamo gdje je nema.