toplinski val

Osječani kolabirali zbog vrućine; Hitna intervenirala 30 posto više

10.07.2024 u 15:09

Bionic
Reading

S obzirom na vrlo visoke temperature zraka, broj poziva osječko-baranjskom Zavodu za hitnu medicinu (ZZHM) posljednjih dana povećan je za oko 30 posto, kao i broj intervencija, izvijestili su u srijedu iz te ustanove

Najveći broj intervencija odnosi se na kronične bolesnike, sa srčanim i neurološkim poteškoćama te problemima dišnog sustava. Bilo je i slučajeva privremenog gubitka svijesti i kolapsa, uslijed velikih vrućina, te nešto srčanih i moždanih udara, ali bez nekog drastičnijeg povećanja.

U županijskom ZZHM-u ističu kako broj intervencija tijekom aktualnog toplinskog vala ipak nije osjetno povećan, s obzirom na vremenske uvjete, za sada je u granicama očekivanog.

Građanima preporučuju da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 18 sati, a ako to ipak moraju neka odjenu odjeću od laganih materijala, uz nošenje kapa ili šešira.

Također se preporuča konzumiranje laganije prehrane, uzimanje dovoljnih količina vode ili izotoničnih napitaka, uz izbjegavanje alkohola.

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Osijeku je u srijedu u 14 sati izmjerena temperatura zraka od 35,9 stupnjeva.