NASILJE NAD ŽENAMA

Osam zemalja na koje Ameri upozoravaju svoje turistice

06.04.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Sve više milijuna turista cirkulira Zemljinom kuglom dajući doprinos fenomenu globalizacije. No zbog lake dostupnosti donedavno egzotičnih svjetskih odredišta, događaju se mase neinformiranih turista koji često smetnu s uma i neka važna upozorenja

To se, između ostalog, odnosi i na opasnosti koje posebno prijete zapadnjakinjama u drukčijim kulturama i društvima, poput onih u kojima policija s jedne strane ne uspijeva jamčiti visoku razinu sigurnosti civilima, a s druge strane je položaj žena tradicionalno težak. Kompilirajući niz šokantnih vijesti o ubojstvima i grupnim silovanjima turistkinja na više kontinenata svijeta s izvještajima američkog State Departmenta i organizacije Human Rights Watch, portal Business Insider sastavio je listu od osam turistički privlačnih država koje su etiketirane kao 'najopasnije' za ženske posjetiteljice.

INDIJA
Golema zemlja nevjerojatnih krajnosti od turizma godišnje uprihodi oko 17,7 milijardi dolara. No od prosinca Indiju posjećuje 35 posto ljudi manje nego obično, što se pripisuje slučaju grupnog silovanja turistkinje koja je uz to pretučena i opljačkana zajedno sa svojim momkom. Negativni publicitet nastavio se viješću o britanskoj turistkinji koja je skočila kroz prozor bježeći pred silovateljima, ali i izvještajem Human Rights Watcha da je nasilje nad ženama u Indiji u porastu. Spominje se i opasnost od seksualnog zlostavljanja koje vrše policajci nad ženama koje završe u pritvoru.

BRAZIL
Ulično nasilje je posebno izraženo u Rio de Janeiru, koji se inače diči titulom najpopularnije turističke destinacije na južnoj Zemljinoj polutki. Poznato je da policija slabo kontrolira pojedine dijelove grada, a zemlja prema HRW-u ima dugu povijest nasilja na spolnoj osnovi. Veliki test za sigurnost bit će nogometni mundijal dogodine i Olimpijske igre 2016.

TURSKA
Još jedna zemlja koja se promeće u turističku velesilu i koja je prije svega poznata po gostoprimstvu, euroazijskim čarima Istanbula i pristupačnim ljetovalištima. No nedavni izvještaji HRW-a i američkog State Deprtamenta na razini cijele Turske podsjećaju na brojne prijavljene slučajeve zlostavljanja žena i upozoravaju na velik broj silovanja podmetanjem narkotika tijekom izlazaka. Aktivnost policije u pronalaženju počinitelja, prema navedenim izvještajima, također nije na visokoj razini.

EGIPAT
Nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka, stopa nasilja u Egiptu i njegovoj metropoli Kairu značajno se povećala. S njom je porasla i učestalost seksualno motiviranih napada. New York Times piše da je riječ o organiziranim bandama koje po ulicama vrebaju usamljene žene i djevojčice. Kao primjer se daje kairski trg Tahrir na kojem je navodno samo prošlog lipnja registrirano šest napada na predstavnice ljepšeg spola. Egipat je inače na turizmu bazirao oko petinu svoje ekonomije, no sigurnost gostiju nakon tzv. Arapskog proljeća postaje sve veći problem.

KOLUMBIJA
Desetljeća rata između vlade i gerilskog FARC-a stvorila su društveni sloj prognanika, a prema HRW-u baš su prognane žene i djevojčice najizloženije (često nekažnjenom) seksualnom i inom zlostavljanju.

GVATEMALA
Nakon razornog građanskog rata obnavlja se ova šarmanta srednjoamerička država – znatnim dijelom i kroz turizam. No djelovanje bande i narkokartela i dalje je izvor masovnog nasilja koje u zadnje vrijeme posebno pogađa žene. HRW tvrdi da su se seksualni napadi i silovanja povećali za 34 posto od 2008. do 2011. godine, a da su počinitelji završili iza rešetaka tek u svakom desetom slučaju

MEKSIKO
S jedne strane, to je turistička destinacija koju bez većih problema godišnje posjete milijuni američkih turista. S druge strane, zaštita žena od napada na zabrinjavajućoj je razini zbog lošeg zakonskog okvira, kao i loše edukacije te korumpiranosti policajaca koji često iskazuju predrasude i nedostatak poštovanja prema ženama koje prijave napad. Posebno je ružno odjeknuo događaj iz veljače, kada je šest nepoznatih počinitelja silovalo šest španjolskih turistkinja u njihovoj unajmljenoj kućici u mondenom ljetovalištu Acapulcu.

KENIJA
Izuzetna divlja priroda i safariji jarko su ucrtali ovu istočnoafričku državu na turističku mapu svijeta. No State Department upozorava američke građane da je nužno biti oprezan tijekom putovanja izvan dobro kontroliranih ugostiteljskih oaza. UN-ov razvojni fond za žene nedavno je objavio izvještaj u kojem upozorava da su u Keniji 'nasilju izložene žene svih dobi i stupnjeva obrazovanja, na selu i u gradovima'.