bih

Osam preminulih od koronavirusa u Hercegovini, strah od širenja epidemije

06.04.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Dvije starije osobe preminule su na području Hercegovine, u BiH, od posljedica zaraze koronavirusom u zadnja 24 sata čime se broj smrtnih slučajeva povećao na osam, dok epidemiolozi oštro prosvjeduju zbog liberaliziranja uvjeta kretanja starijih od 65 godina

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u Mostaru, Nermin Avdić rekao je kako smrtnost u bolnici u Mostaru nije izraženija od drugih sredina.

On je u ponedjeljak izrazio protivljenje odluci vlasti entiteta Federacije BiH, koja je liberalizirala kretanje osoba starijih od 65 godina, izražavajući bojazan da bi to moglo ponovno rasplamsati epidemiju koronavirusa.

'Ja sam siguran da ova mjera nije bila dobra i ja se zauzimam za pooštravanje mjera. Da zatvaramo općine i gradove kako bi se ograničio protok ljudi', rekao je Avdić.

Vlasti u FBiH su od ponedjeljka liberalizirale kretanje osoba starijih od 65 godina s objašnjenjem da se to radi kako bi mogli podići mirovine i nabaviti osnovne stvari, no to je stvorilo gužve pred bankama, trgovinama i poštama.

'Primjećujem novi trend povećanog broja ljudi na ulicama. Kada se to odrazi na povećan broj zaraženih za 15 dana, bit će to rezultat upravo ove odluke', rekla je epidemiologinja Andrea Jurić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Dr. Jurić od četvrtka rukovodi poduzimanjem mjera zaštite od širenja koronavirusa u općini Čitluk. U dva samostana redovnika i redovnica kod Međugorja zabilježena je zaraza koronavirusom, te da su oboljela i četiri štićenika ustanove Majčino selo, koje se brine za djecu bez roditeljske skrbi.

U BiH ne postoji jedinstveno tijelo koje koordinira aktivnosti i mjere u borbi protiv koronavirusa, kao ni jedinstveni podaci o broju oboljelih ili umrlih, nego se aktivnosti poduzimaju na razini entiteta i nižih razina vlasti.