RASTROŠNOST

Ormariće u Zoo hotelu Osijek platio 89 tisuća kuna

16.01.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Dva ormarića, polica za ključeve i ploča za pult, sve od iverice – 89 tisuća kuna plus PDV. Metalno-staklene police za šank dugačke oko 3 metra – 39 tisuća kuna plus PDV. Dva ormarića i radni stol od iverice, računalo, telefaks i pisač za ured šefa kuhinje – 48 tisuća kuna plus PDV. Trosjed 36 tisuća, dvosjed 29 tisuća kuna plus PDV

Ovo su neke od cijena opreme koju je osječko komunalno poduzeće Unikom platilo za opremanje Zoo hotela krajem 2007. godine.

Dokumentacija koju je danas pregledao tportal pokazuje da je Unikom, javno poduzeće u vlasništvu Grada Osijeka, za opremu i namještaj plaćao i do deseterostruko višu cijenu od uobičajene. Drveni stolić, primjerice, u predvorju stajao je 11 tisuća kuna plus PDV, kao i pripadajuća fotelja. Neki tanjuri koštali su 480 kuna po komadu, a našla se i vaza za voće po 2.000 kuna.

Zbog tako nerealnih cijena namještaja i opreme trošak Zoo hotela za građane Osijeka popeo se na oko 28 milijuna kuna. Hotel bez pripadajućeg igrališta za djecu prostire se na 1.500 četvornih metara. Dakle, četvorni metar zgrade na lijevoj obali Drave Unikom je koštao ni manje ni više nego 18,6 tisuća kuna, s tim da tvrtka nije morala kupiti zemljište jer je već bilo u njenom vlasništvu. Računi su stizali od tvrtke Gradeko iz Zagreba kojom rukovode Tomislav i Josip Jukić. Tadašnji direktor Miroslav Doležal zbog poslovanja s Gradekom prozivan je krajem 2008. godine u vezi nabave 3,6 milijuna kuna 'teškog' kamena za obnovu Kapucinske ulice.

Voditelj servisa Dušan Rašić najavio nam je da će novo vodstvo hotela podnijeti kaznene prijave protiv donedavnog direktora hotela Zorana Barbarića i šefice kuhinje Suzane Međimorec. 'Barbarić javno tvrdi da je hotel imao 760 tisuća mjesečnog prihoda, ali u papirima su evidentirali samo polovicu. Gdje je razlika? Kad sam lani u srpnju došao voditi hotel, Međimorec me pitala hoćemo li i ove zime kod nje sušiti meso i kiseliti kupus za potrebe hotela. Takve usluge hotel je dvije godine plaćao u gotovini bez evidencije u knjigama. Sve je to znao sadašnji dogradonačelnik Matković koji je svaki dan bio u hotelu, a inače je krizmeni kum Barbarićevom sinu', iznio je Rašić. Kaže da su on i nova direktorica Tatjana Elez uspjeli smanjiti dosadašnje mjesečne gubitke koji su iznosili oko 500 tisuća kuna.

Šank u Zoo hotelu

Od otvaranja krajem 2007. godine, Zoo hotel ostvario je ukupno 15,5 milijuna kuna gubitka. Zaposleno je 36 radnika, većina u stalni radni odnos, premda hotel ima samo 18 soba sa 33 ležaja. Kako bi se sakrio dug, prodano je zemljište bivšeg Unikomovog Vrtnog centra tvrtki Osimpex za 17 milijuna kuna. Iako je tadašnji Unikomov glavešina Miroslav Doležal tvrdio da je namjena tog novca za gradnju nove upravne zgrade, sredstva su potrošena i tvrtka je tobože godinu zaključila pozitivno.

Rašić kaže da se dokumentacija prikuplja i protiv Doležala, ali da je to stvar uprave tvrtke. Direktor Tomislav Glavaš u dosadašnjim razgovorima nije nam to htio potvrditi, ali je ranije izjavio da su 'pronašli čak 56 ugovora za izvođenje sličnih radova. Gradnja i opremanje stajali su čak 27 milijuna kuna, a mogli su biti 10 milijuna kuna jeftiniji'.

U međuvremenu, u hotelu su dva tabora. Jedan vodi Barbarić s četvero radnika i potporom dogradonačelnika Matkovića tražeći hotel u zakup po 2.000 eura mjesečno, što je već odbila uprava Unikoma. A drugom, većinskom, na čelu su Rašić i Elez i kažu da samo štedljivo i kreativno poslovanje može spasiti hotel od zatvaranja i novih gubitaka. Za kupnju objekta zasad nitko nije zainteresiran pa je tako propao natječaj za prodaju raspisan lani u prosincu.