PRAVA DUŽNOSNIKA

Orešković zatražio primanje naknade plaće po modelu 6+6

07.11.2016 u 21:14

Bionic
Reading

Nakon što mu je završio mandat, bivši premijer Tihomir Orešković, doznaje Dnevnik Nove TV, traži da mu se iz proračuna isplaćuje šest mjeseci puna i šest pola plaće

Prema informaciji koju je Dnevnik Nove TV dobio iz Vlade, Oreškoviću je odobreno šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće. I ne samo njemu. Šest mjeseci pune i šest pola plaće odobreno je i predstojniku njegova ureda Nevenu Zeliću te bivšim ministrima Bernardici Juretić i Dariju Nakiću. Naknadu primaju po starim propisima, prije nedavnih Mostovih izmjena zakona.

Orešković će tako za prvih šest mjeseci, ako ne nađe posao kako je prije najavio, primati 22 tisuće kuna neto, idućih šest pola od tog iznosa.

Tko nije zatražio 6+6?

Model 6+6 nisu zatražili bivši ministri Nada Šikić, Predrag Šustar, Dubravka Jurlina Alibegović, koji se vraćaju na stare poslove te bivši ministar obrane i šef SOA-e Josip Buljević, koji još čeka novi zadatak, moguće u diplomaciji.

No treba reći da je Zakon o sukobu interesa ipak mnogim dužnosnicima prepreka u traženju posla. Godinu dana ne mogu se vratiti na svoje bivše radno mjesto ili biti članovi uprave i nadzornih odbora.

Koliko to stoji porezne obveznike?

Analizirali smo koliko ta povlastica u prosjeku stoji porezne obveznike.

Za primjer možemo uzeti sedmi saziv Sabora. Ukupno 55 zastupnika i zastupnica prima ili je primalo tu naknadu. Sve su to porezni obveznici platili sedam milijuna kuna bruto.

Ali to nije sve. Plaćat će i naknadu zastupnika iz osmog te plaće zastupnika iz devetog, sadašnjeg, saziva parlamenta. Dakle, do kraja godine, čak tri saziva Sabora istodobno.

Osim što imaju prava, dužnosnici imaju i obveze.

Primjerice, nakon isteka mandata objaviti imovinsku karticu.

Orešković je to napravio. Iz imovinske kartice Oreškovića vidljiva je jedna promjena. Nakon mandata ima manju ušteđevinu nego na početku. Dakle, u veljači je imao oko 15 milijuna kuna, a sada je prijavio 14 milijuna i 300 tisuća kuna ušteđevine. Dakle, u osam mjeseci bivši premijer potrošio je 700 tisuća kuna s bankovnog računa.