SJEDNICA VLADE

Orešković: Bio je ovo odličan week, idemo stvoriti tu našu budućnost

23.03.2016 u 09:55

  • +8

10. sjednica Vlade RH u Banskim dvorima

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku na temelju koje bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja mogao pojeftiniti za oko 18 posto, a zbog terorističkih napada na Bruxelles sutrašnji dan je proglašen Danom žalosti u Republici Hrvatskoj

S obzirom na to da je riječ o prvoj sjednici u Banskim dvorima na kojoj je prisutan i novi ministar branitelja Tomo Medved, premijer Tihomir Orešković sjednicu je otvorio pozdravom novom kolegi, a osvrnuvši se na to da je početkom tjedna konačno u Saboru usvojen i proračun, premijer je zahvalio svim ministrima i konstatirao: 'Bio je ovo odličan week (tjedan- op.a.), veliki test smo prošli zajedno, a to je proračun, predložili smo dobre reforme, ali ovo je tek početak, imamo prostora za još reformi. Idemo što brže krenuti raditi i stvoriti tu našu budućnost.'

Od 1. travnja plin jeftiniji za oko 18 posto

Kao što je i najavljeno, Vlada je donijela odluku prema kojoj će od 1. travnja plin za kućanstva znatno pojeftiniti, a niže cijene primjenjivat će se do 31. ožujka iduće godine. Premda je ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao da bi pojeftinjenje plina trebalo biti oko 18 posto, točan iznos pojeftinjenja znat će se nakon što Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donese odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom, kojom će utvrditi cijenu plina za svakog od 30-ak lokalnih distributera.

Prema Vladinim odlukama, Ina će biti dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 20,1 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh).

Zbog napada u Bruxellesu, Dan žalosti u Hrvatskoj

Zbog jučerašnjih terorističkih napada u Bruxellesu, Vlada je nadopunila dnevni red i sutrašnji dan proglasila Danom žalosti u Hrvatskoj. Kako je kazao ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, 'napad na Bruxelles je napad na srce Europe, znači i na nas. Stoga predlažem da Vlada donese odluku o proglašenju sutrašnjeg dana Danom žalosti u Republici Hrvatskoj'.

Vlada je donijela odluku o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije u iznosu od tri milijuna kuna, naime, uvažavajući važnost rada udruga i velike poteškoće s prehranom najsiromašnijeg dijela stanovništva, temeljem Vladine odluke bit će dodijeljeno po 15 tona ribljih te mesnih konzervi, 10 tona džema i jaja u prahu, 20.000 litara ulja, 20 tona tjestenine, 8,6 tona riže i 50 tona brašna.

Tko će biti novi pravobranitelj za osobe s invaliditetom?

S obzirom na to da sadašnjoj pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Ani Slonjšak krajem svibnja istječe mandat od osam godina na koji je imenovana, Vlada je pokrenula postupak za prijavu kandidata za imenovanje novog pravobranitelja/ice za osobe s invaliditetom.

Saboru je Vlada uputila izmjene Zakona o zaštiti od buke, kojima se on usklađuje s europskim zakonodavstvom, a vezano za izradu strateških karata buke i akcijskih planova. Izmjenama se, uz ostalo, obveznici izrade akcijskih planova obvezuju da te planove i službeno donesu odnosno usvoje.

Vlada je također Upravnom vijeću Javne ustanove Park prirode Biokovo dala suglasnost za sklapanje pravnih poslova vezanih uz projekt 'Rekonstrukcija, nadogradnja i opremanje dijela stare Upravne zgrade Gradskog sportskog centra u Gradu Makarska za potrebe Parka prirode Biokovo'. Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović kazao je da je riječ o iznosu od 6,6 milijuna kuna, od čega je više od polovice sredstava osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

O kadrovskim pitanjima iza zatvorenih vrata

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad Konferencijom o mikrokreditiranju uz potporu EU, koja će se održati u Zagrebu 29. travnja i kojom se želi potaknuti diskusija na temu značaja i potencijala segmenta mikro poduzetnika koji čine 90 posto hrvatskog gospodarstva, njihova potencijala za razvoj i rast, predstaviti programe i poticaje koji su im na raspolaganju, kao i postojeće te nove načine financiranja.

Na zatvorenom dijelu sjednice raspravljat će se odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice te kadrovska pitanja.