sjednica sabora

Petrovu Hrvatska poput oronulog starca, a Bunjca živcira uvoz hrane, mahovine i - lišća

12.12.2017 u 09:40

Bionic
Reading

Sjednica Sabora započela je stankama koje su zatražili klubovi zastupnika Mosta i Živog zida.

U ime Mosta stanku je zatražio predsjednik stranke Božo Petrov zbog aktualne političke situacije u državi, a u ime Živog zida stanku je zatražio zastupnik Branimir Bunjac.

Petrov je apelirao na zastupnike da pogledaju kako Hrvatska danas stvarno izgleda, a kako bi trebala izgledati Hrvatska 'kakvu svi želimo': jaku, učinkovitu, okrenutu budućnosti, s transparentnom politikom...

'Izlgleda ili vam danas Hrvatska tako kako ju zamišljamo? Imamo li viziju kako zamišljamo Hrvatsku za deset ili dvadeset godina? Hrvatska danas izgleda kao oronuli starac u usporedbi s Hrvatskom kakvu želimo da bude', rekao je Petrov.

Ponovio je još jednom kako nitko od odgovornih u vlasti nije ništa pitao '60 vrhunskih iznanstvenika i stručnjaka' koji upozoravaju na štetnost izgradnje elektrane na Cetini - projekta protiv kojeg tamošnji stanovnici već dugo prosvjeduju.

Petrov je upozorio i na problem iseljavanja: 'Kada zamišljate Hrvatsku kakvu želite da bude, vidite li je punom života ili pustom zemljom iz koje ljudi odlaze?'

  • +37
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bunjac je stanku zatražio zbog vanjskotrgovinskog deficita Hrvatske.

'Vlada se hvali nekakvim mršavim rastom BDP-a , ali taj je rast zapravo poništen. Uvoz hrane je veći za milijardu kuna i sada iznosi 11,5 milijardi kuna, što je porast uvoza od deset posto. Ukupni manjak u trgovinskog razmjeni, što se hrane tiče, iznosi milijardu eura', rekao je Bunjac.

Osim hrane, Hrvatska uvozi svašta, pa i mnoge proizvode koje samo možemo proizvesti, upozorio je Bunjac.

'Mi uvozimo granje, mahovinu, pa čak i lišće. Je li stvarno potrebno uvoziti lišće?', zapitao se zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.