RASIZAM U MAĐARSKOJ

Orbanov čovjek usporedio Rome sa životinjama

08.01.2013 u 16:12

Bionic
Reading

Skandal je izbio u Mađarskoj pošto je jedan od osnivača Fidezsa, stranke premijera Viktora Obrana, pozvao na 'uklanjanje životinjskih Cigana' što je osim oporbe osudila i vladajuća stranka

Studenti su pred sjedištem dnevnog lista Magyar Hirlap za koji radi Zsolt Bayer, novinar i autor te izjave, sazvali i 'flash mob'.

'Ciganske životinje' nisu dostojne živjeti kao ljudska bića jer 'obavljaju nuždu gdje im se svidi' i jer velik dio Roma čine 'ubojice' koje treba 'ukloniti', rekao je Bayer.

Riječi objavljene u subotu prošle bi nezapaženo da ministar pravosuđa i javne uprave Tibor Navracsics, nije u ponedjeljak navečer za komercijalnu televiziju ATV izjavio kako Bayeru 'nije mjesto' u stranci.

'Osobi koja skupinu ljudi uspoređuje sa životinjama nije mjesto u našoj zajednici', rekao je Navracsics, član Fidezsa.

Bayerove izjave osudile su i druge stranke: DK (demokratska koalicija) koju vodi bivši premijer Ferenc Gyurcsany. Stranka je pozvala državno odvjetništvo da pokrene sudski postupak protiv Zsolta Bayera zbog poticanja mržnje i najavila prosvjed za nedjelju 13. siječnja.

Izjavu su osudili i LMP (zeleni-ljevica) te nova stranka koju je osnovao bivši premijer tehnokrat Gordon Bajnai i pozvao na 'zajedničku akciju demokrata ljevice i desnice'.

Bayeru to nije prvi skandal. U siječnju 2011. jednim se člankom obrušio na Židove ciljajući prezime Cohen i Schiff. Mete su bili novinar Nick Cohen iz dnevnika The Observer, zatim zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Cohn-Bendit te mađarski pijanist Andras Schiff.

Godine 2008. svojim je člankom napao mađarske Židove.