problem migranata

Orban u Beogradu: Srbija štiti Austriju i Mađarsku

16.11.2022 u 18:10

Bionic
Reading

Srbija, Austrija i Mađarska potpisale su u srijedu u Beogradu dokument za jačanje trilateralne suradnje u borbi protiv ilegalnih migracija čiji je jedan od ciljeva pomaknuti obranu granice na jug

Memorandum o razumijevanju su potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, austrijski kancelar Karl Nehammer i šef mađarske vlade Viktor Orban.

Dio dogovora je i da zajedničke policijske ophodnje kontroliraju granicu sa Sjevernom Makedonijom.

Prvi trilateralni susretr Mađarske, Austrije i Srbije bio je je 3. listopada u Budimpešti, kada je srbijanski predsjednik najavio da će Beograd do kraja godine "u velikoj mjeri" uskladiti viznu politiku s Europskom unijom.

Orban je na zajedničkoj konferenciji na novinare rekao da Srbija ima ključnu ulogu u reguliranju migracija jer na taj način "štiti i Austriju i Mađarasku i ostale zemlje Unije".

Iznio je podatak da je ove godine u suradnji sa Srbijom spriječeno 250.000 pokušaja ilegalnih prelazaka granice i da su migranti "sve agresivniji", a da krijumčari ljudi koriste i oružje.

Orban drži da je jedini način za sprječavanje migracija da se kaže "preko naših granica nema prelaska".

  • +4
Vučić, Orban i Nehammer u Budimpešti Izvor: Profimedia / Autor: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ocijenio je kako bi bilo lakše obraniti granice Unije kad bi Srbija već bila u EU. "Srbiju je trebalo primiti jučer", rekao je Orban i naglasio da kako će se njegova zemlja potruditi da stvori koaliciju zemalja koje bi ubrzale prijem Srbije.

Austrijski kancelar Nehammer rekao je da Austrija "jasno pruža podršku Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU" i dodao da "Srbija ima važnu sigurnosno-stratešku ulogu".

Vučić je istaknuo da su europske integracije "i dalje strateški cilj Srbije", ali je ocijenio da je to "proces koji će teško ići".

Navodeći podatke srbijanskih institucija o registriranim migrantima, rekao da je najviše migranata iz Afganistana (40 %), Sirije (27 %), Maroka (12 %), Burundija (7%) i Pakistana (2%).

"Ne želimo biti parking za ilegalne migrante, iako imamo razumijevanje i spremni smo pomoći onima koji su u nevolji", rekao je Vučić.