PLAGIRANJE DOKTORATA

Orban: mađarski predsjednik je nedodirljiv

30.03.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Predsjednik je 'nedodirljiv' prema mađarskom zakonu i samo on može donijeti odluku o svojoj ostavci, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban za jutarnji program radija Kosssuth

Na pitanje voditelja programa treba li predsjednik Pal Schmitt sam donijeti odluku o tome hoće li podnijeti ostavku nakon što mu je sveučilište Semmelweis oduzelo u četvrtak doktorat zbog plagijata, Orban je odgovorio da je 'jasno da nitko drugi ne može donijeti odluku'.

Orbanov glasnogovornik Peter Szijjarto izjavio je za televiziju TV2 da 'svi trebaju ostati smireni i strpljivi' te da se premijer i zastupnici u parlamentu trebaju pridržavati ustava u kojemu se navodi da je predsjednik 'nedodirljiv'.

Schmitt je u četvrtak ostao bez doktorata, budući da je višemjesečno natezanje oko mogućega plagijata naškodilo ugledu njegova ureda, a čuli su se i pozivi da podnese ostavku.

Njegov je položaj uglavnom ceremonijalan, ali ostvario je i određenu ulogu u korist svoga saveznika premijera Orbana jer je potpisao sporne reforme poput retroaktivnoga oporezivanja i uzimanja 14 milijarda dolara iz mirovinskih fondova, a da nijednom nije iskoristio pravo veta.

Schmitt, 69-godišnji dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju, tvrdi da nije kriv, a optužbe ne prestaju otkako je novinski portal hvg.hu u siječnju objavio kako su veliki dijelovi njegove doktorske disertacije iz 1992. prepisani od drugih autora bez navođenja izvora.

Semmelweis je proveo vlastitu istragu i oduzeo Schmittu naslov uz obrazloženje da disertacija ne udovoljava znanstvenim i etičkim standardima.