sastanak u bih

Orban dobio orden od Dodika i dao mu potporu: 'Dragi Milorade...'

05.04.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban kritizirao je u petak u Banjoj Luci planove da se Europska unija širi na istok kontinenta i smatra da bi prioritet trebalo biti proširenje na jug, odnosno zapadni Balkan, a istodobno je iskazao potporu vodstvu bosanskih Srba i politici koju oni vode

"Naše je stajalište da treba najprije dovršiti proces proširenja prema jugu, a tek nakon toga možemo se baviti proširenjem prema istoku, jer je to puno kompliciranije i skuplje", izjavio je Orban, koji je boravio u dvodnevnom službenom posjetu BiH.

On je u četvrtak boravio u Sarajevu i tamo se odvojeno sastao s članovima Predsjedništva BiH i predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

U Sarajevu je boravio nepuna tri sata i tamo nije ništa govorio za medije, a već nakon trosatnog boravka u glavnom gradu BiH otputovao je u Banju Luku, gdje su mu priredili svečani doček, doživjevši tu gestu kao izravnu potporu politici vodstva bosanskih Srba.

Njihov čelnik Milorad Dodik u petak je Orbanu uručio odličje koje mu je dodijelio kada je obilježavao 9. siječnja kao dan Republike Srpske, unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je taj praznik proglasio neustavnim.

Odličje pod nazivom "orden RS na ogrlici" Dodik je ranije dodijelio i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojega, zajedno s mađarskim premijerom, označava kao najveće podržavatelje njegove politike i zbog koje je pod sankcijama SAD i Velike Britanije te Njemačke.

  • +14
Banja Luka: Milorad Dodik dočekao u zračnoj luci Viktora Orbana Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Nazvavši Orbana "dragim prijateljem" Dodik mu se nadugo zahvaljivao na prijateljstvu i potpori te je tvrdio kako su Srbi i Mađari trajni prijatelji koji danas zajednički "brane tradicionalne vrijednosti".

"Ovo je izraz naše najveće ljubavi prema vama", izjavio je Dodik zahvaljujući se neprestano Orbanu na politici koju vodi njegova vlada, a posebice na ocjeni da bi djelovanje međunarodne zajednice u BiH trebao biti reducirano.

Tvrdio je kako u RS ne žele srušiti ustav BiH, nego traže svoja prava na očuvanje autonomije, a Orbana moli da se u EU zalaže za unutarnji dogovor u BiH.

Orban, koji je Dodika nazvao "dragim Miloradom", kazao je kako mu dodijeljeno odličje poticaj da nastavi s dosadašnjom politikom što uključuje, kako je kazao, potporu borbi Srba za svoju poziciju u današnjem svijetu.

"Uvijek sam odavao priznanje Srbima kako traže svoje mjesto u svijetu u današnje doba", kazao je Orban koji kaže kako se tijekom niza godina "uvjerio da je međunarodna politika prema Srbima nepravedna", a da bez uključivanja Srba nema stabilne EU.

Mađarski je premijer boravak u Banjoj Luci iskoristio kako bi otvoreno kritizirao visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta zbog nametanja tehničkih izmjena izbornog zakona. Tu je odluku nazvao "provokativnom" ustvrdivši kako je na taj način doveden u pitanje sav nedavni napredak postignut u BiH.

"Mi se ne trebamo miješati, trebamo vam pomoći", kazao je Orban poručivši Dodiku kako i dalje može računati na potporu Mađarske.