nisu donijeli proračune

Orahovica i općina Otok izlaze na prijevremene izbore 19. travnja

16.03.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Za nešto više od mjesec dana, u nedjelju, 19. travnja grad Orahovica i općina Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji prijevremeno će birati svoje gradsko, odnosno općinsko vijeće, jer nisu donijeli proračune za ovu godinu, objavilo je Državno izborno povjerenstvo(DIP)

Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora donijela je hrvatska Vlada, a DIP podsjeća političke stranke i nositelje nezavisnih listi da najkasnije do ponoći, 2. travnja moraju nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu dostaviti prijedloge kandidacijskih listi.

Podsjeća ih i na druge obveze, poglavito one o financiranju izborne promidžbe u kojoj svaki sudionik može potrošiti najviše 80 tisuća kuna, a izvješća o financiranju DIP-u dostaviti na, za njih, nov način, unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja. Sve te obveze dostupne su na mrežnim stranicama DIP-a.

Orahovica prijevremeno bira drugi put

Orahovičani će po drugi put prijevremeno birati svoje Gradsko vijeće od 15 članova. Prvi put su ga birali samo četiri mjeseca nakon redovnih lokalnih izbora održanih u svibnju 2017.

Tada su to morali učiniti jer se Vijeće zabrano u svibnju nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja, nijedna politička opcija nije, naime, uspjela osigurati potrebnu većinu 'ruku'.

Nakon ponovljenih izbora u listopadu 2017. u Gradskom vijeću sjedilo je osam vijećnika s koalicijske liste HSS-SDP-DSŽ, pet s liste HDZ-HSLS-a, te po jedan s NL Ivančice Grgić te Stranke umirovljenika.

U prosincu prošle godine, kod odlučivanja o gradskom proračunu, samo pet vijećnika HSS-a dignulo je ruku za taj dokument, sedam ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Epilog svega je da će Orahovica, koja ima 5.300 stanovnika još jednom prijevremeno birati svoje Gradsko vijeće,19. travnja.

Istoga dana na birališta će i stanovnici općine Otok koja ima oko 5. 500 stanovnika i Vijeće od 15 članova. Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017. u njega je izabrano sedam HDZ-ovih, pet vijećnika sa NL Dušana Đule, dva vijećnika Paragina HSP-1861, te jedan sa NL Marijana Vulete.

Iako DIP to ne navodi, na provedbu izbora utjecat će prilike s koronavirusom.