na mjesec dana

Optužno vijeće odlučilo: Produljen istražni zatvor za Curića i Vargu

19.02.2019 u 12:58

Bionic
Reading

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog i produžilo istražni zatvor Franji Vargi i Blaži Curiću na mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela

'Istražni zatvor je produljen do okončanja postupka. Naravno, tu važe uvjeti na maksimalni rok zatvora, a obrana ima pravo žalbe', rekao je Mišković, prenosi N1.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac rekao je da će se o optužnici odlučivati kada se spis vrati s Vrhovnog suda i odluka u pritvoru postane pravomoćna.

Podsjetimo, nakon provedene istrage u tzv. aferi SMS Uskok je, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja, a ujedno je protiv obojice okrivljenika predložio produljenje istražnog zatvora, izvijestilo je u ponedjeljak tužiteljstvo.

Franju Vargu se tereti da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju 'navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj' u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika 'Dinama' Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

  • +3
Produžen pritvor Franji Vargi i Blažu Curiću Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Također je optužena za izradu lažne SMS prepiske između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Dok se Blaža Curića optužuje da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba. Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.