afera sms

Osječki Županijski sud odlučuje o prijedlogu za produljenje pritvora Franji Vargi i Blažu Curiću

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2019 11:46
  • Objavljeno 19.02.2019 u 11:46
Franjo Varga

Franjo Varga

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na osječkom Županijskom sudu u utorak u 11 sati započelo je ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu Uskoka za produljenje pritvora osumnjičenicima u tzv. 'aferi SMS', bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću

Tužiteljstvo je u ponedjeljak, nakon istrage, protiv obojice podignulo optužnicu zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, a ujedno je protiv obojice okrivljenika predložilo produljenje istražnog zatvora.

Vilajtović: Varga i Curić mogu biti u pritvoru još najviše mjesec dana

Varga se u pritvoru nalazi od 20. rujna, Curić od 26. rujna, a istražni zatvor zadnji put im je produljen 19. prosinca prošle godine.

Curićev branitelj Krešimir Vilajtović izjavio je novinarima uoči ročišta da, prema stajalištu obrane, Varga i Curić mogu biti u pritvoru još najviše mjesec dana.

Podsjetio je kako je prije pet mjeseci govorio da Curić nije počinio kazneno djelo poticanja na sprječavanje dokazivanja, što se nakon podizanja optužnice pokazalo točnim jer ga se tereti za pomaganje.

Vilajtović smatra da je njegov branjenik 'pet mjeseci sjedio u zatvoru bez veze, za sasvim drugo kazneno djelo'.

Vilajtović i Vargin odvjetnik Mario Poljak nisu željeli komentirati optužnicu, niti navode da je dio sporne prepiske pronađen i na Curićevu računalu, jer optužnicu, kako tvrde, do početka ročišta još nisu dobili.

Poljak je dodao da obrana nije dobila ni rezultate vještačenja podataka koji su pronađeni na računalima i mobilnim telefonima.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju 'navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj' u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako 'pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude', a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

  • +5
  • +2

Afera SMS

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osumnjičen za lažnu SMS prepisku

Varga je u istrazi osumnjičen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom, zbog izvlačenja novca iz toga kluba, izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava da je pod policijskim mjerama.

Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Obojica su nedavno ponovno ispitana u osječkom Uskoku zbog promjene činjeničnog opisa u kojemu se Curića više ne tereti za poticanje, već za pomaganje u kaznenom djelu.

Nakon otkrivanja afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, no oni su takve tvrdnje odbacili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!