ZLOUPORABA POLOŽAJA

Optužnica protiv načelnika općine Milna na Braču

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.01.2011 22:22
  • Objavljeno 03.01.2011 u 22:14
Marin Jurjević i Frane Lozić

Marin Jurjević i Frane Lozić

Izvor: Pixsell / Autor: Vanja Zubcic/Vecernji list

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana, načelnika općine Milne F. L. (1973.), te S. L. (1971.) i T. K. (1949.), objavljeno je na interentskim stranicama DORH-a

Riječ je o načelniku Milne Frani Loziću (SDP) koji je koncem kolovoza 2009.kazneno prijavljen, među ostalim zbog osnovane sumnje da je krivotvorivši suglasnost Općinskog vijeća potpisao predugovore s dvjema tvrtkama koje su namjeravale graditi ugostiteljsko- turistički kompleks na području zvanom češki kamp.

Prvooptuženog Lozića, navodi USKOK, tereti se da je, kao predsjednik poglavarstva, u nakani pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi općini travnja 2006. s jednim trgovačkim društvom zaključio predugovor o prodaji nekretnine u vlasništvu općine i obvezao se zaključiti glavni kupoprodajni ugovor, pri čemu se kod ovjere potpisa koristio krivotvorenom suglasnošću Općinskog vijeća i kupcu neistinito predočio kako na nekretnini ne postoji potraživanje trećih osoba.

Lozić
je, navodi se u optužnici, prethodno istu nekretninu 5. rujna 2005. prodao drugom trgovačkom društvu koje je, ne znajući za novu prodaju, od 8. ožujka do 21. studenog 2006. na račun Općine izvršilo tri uplate kupoprodajne cijene u ukupnom iznosu od 4.951.446 kuna. Uplaćeni novac, koji je prema USKOK-u bio namijenjen izgradnji obilaznice, većim dijelom je utrošen za tekuće rashode poslovanja Općine.

Optužnica Lozića među ostalim tereti i da je 2006. na nagovor i traženje S. L. njegovom obrtu, bez zaključivanja ugovora i provođenja natječaja, dodijelio gradnju suhozida na dionicama protupožarnih putova. Prema medijskim napisma optuženi S. L. je Stjepan Levačić koji je vlasnik građevinskog obrta 'Faloška'.

Bez javnog natječaja s navedenim obrtom je, kako navodi USKOK, naknadno zaključen ugovor o izvođenju građevinskih radova u vrijednosti od 195.000 kuna. Obrt je općini ispostavio 15 računa, u ukupnoj vrijednosti od 662.460 kuna, koji su po Lozićevom nalogu plaćeni bez prethodnog stručnog nadzora i primopredaje obavljenih radova.

Lozić je nakon što je općina od T. K. i drugih kupila zemljište koje je uz rentu koristila kao općinski komunalni deponij, u nakani pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi T. K.-u, na njegov nagovor i traženje, omogućio daljnje korištenje poslovnog prostora bez plaćanja ugovorene mjesečne zakupnine.

Poslovni prostor je T.K. dao u podzakup za što je primio iznos od više od 66 tisuća kuna koje je neosnovano zadržao za sebe. Lozić je na štetu općine omogućio T.K. pribavljanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 98.225,00 kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi