NAJMLAĐA NJEMAČKA MINISTRICA

Optužila žene da su same krive za manje plaće

09.11.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Kristina Schröder najmlađa je ministrica u kabinetu Angele Merkel. Rođena 1977, naslijedila je popularnu i vrlo sposobnu Ursulu von der Leyen na čelu ministarstva obitelji, no iako je na toj poziciji već više od godinu dana, do sada se ničime posebno nije istaknula. Sada se to promijenilo, no mlada konzervativna ministrica najvjerojatnije nije oduševljena pažnjom javnosti koja je sada na nju usmjerena

Naime, Kristina Schröder, ničim izazvana, u jednom intervjuu odlučila je podijeliti svoja razmišljanja o feminizmu i pokretu za prava žena, koja su se pokazala bolno anakronima i pomalo smiješnima.

Ministrica Schröder je izjavila da se ne slaže sa stavom da položaj žena određuje i društvo u kojem žive, što je u suprotnosti s danas općeprihvaćenom feminističkom definicijom da se žena ne rađa, nego postaje. Izjasnila se i protiv kvota za žene u politici, a zaključila je i da su žene same krive zbog nejednakosti u plaćama 'jer vole studirati germanistiku i književnost umjesto elektrotehnike'.

Još je dodala da su u današnjem društvu najviše ugroženi dečki, objašnjavajući tu tezu primjerom da se za školske pismene radove rijetko zadaju teme poput nogometa. Zbog toga je odlučila da će ključni dio politike njezinog ministarstva obitelji biti podrška dječacima.

Nakon što je završila svoju tiradu protiv tekovina suvremenog pokreta za prava žena, ministrica Schröder na novinarsko je pitanje ipak priznala da ona svoju karijeru i visoki položaj može zahvaliti baš svemu onome što je napala.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije, pa je Renate Künast, šefica frakcije Zelenih u Bundestagu, zaključila da je ministrica 'očigledno shizofrena', a njezine izjave opisala staromodnima i uvredljivima. Oglasila se i potpredsjednica SPD-a Manuela Scheswig, koja je ministricu prozvala kao neznalicu: 'Očito je da dotična ne shvaća koja je povijesna važnost feminizma.

A danas ženama sigurno neće ničega dobrog donijeti odricanje od onoga što je postignuo pokret za prava žena.' Dodala je i da ministrica Schröder 'pojma nema koji su pravi problemi žena danas'. Slično se izrazila i visoka dužnosnica Lijeve stranke (Die Linke) Katja Kippin, održavši nadobudnoj ministrici malo predavanje iz feminističke teorije: 'U feminizmu nije riječ o mržnji prema muškarcima, nego o borbi protiv patrijarhata, dakle društvenih struktura koje žene nipodaštavaju i onemogućuju ravnopravnost.'

Iako se ni jedna od političarki nije pretjerano ustručavala u izboru riječi o bizarnim izjavama ministrice Kristine Schröder, najdirektnije i najjasnije je takve stavove pokopala slavna njemačka aktivistica za prava žena Alice Schwarzer: 'Riječ je o kavanskim parolama koje su se mogle slušati sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koje se danas čak ni u birtijama ne mogu čuti.' Schwarzer je pozvala na ostavku mlade ministrice, nazivajući je 'beznadnim slučajem'.

Zanimljivo, u cijeloj ovoj javnoj raspravi o feminizmu i ženama Angela Merkel se još nije oglasila, iako je Kristina Schröder članica njezinih Kršćanskih demokrata.