JOVANOVIĆEVO 'ISUŠIVANJE MOČVARE'

Optuženi za korupciju mogu voditi sportske klubove

07.09.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Zakonom o sportu, koji je ovoga ljeta stupio na snagu, osobama protiv kojih se vode kazneni postupci zbog korupcije i organiziranog kriminala omogućeno je članstvo u upravnim i nadzornim odborima sportskih organizacija, donosi Večernji list. Navode i kako je tu pogodnost već iskoristio Slaven Žužul, suvlasnik tvrtke Skladgradnja protiv kojeg se vode postupci za financijske malverzacije na štetu države, koji se vratio na funkciju predsjednika RNK Split

Potvrdu da se Slaven Žužul vratio na čelno mjesto splitskog prvoligaša Večernjem listu dao je njegov odvjetnik Damir Primorac, brat bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca

Izmjenama Zakona o sportu, naime, cijeli je stavak koji je branio pristup sportu svima protiv kojih je postignut postupak za bilo koje ozbiljnije kriminalno djelo, odnosno za koje se može izreći kazna od tri godine ili teža, jednostavno – izbrisan.

Umjesto njega, zaštićena su samo djeca. Korupcija tako može postati zapreka za stjecanje pozicija u sportu, odnosno donošenje odluka i raspolaganje novcem, tek kad presuda postane pravomoćna

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović tvrdi da Večernji list nije u pravu te da se zakonskim rješenjima sprečava korupcija u sportu. 'Ne može netko biti kriv prije nego mu se to dokaže pravomoćnom sudskom presudom', navodi Jovanović.

Kad mu je postavljeno pitanje zašto se većini zaposlenika u državnim službama izriče mjera udaljavanja s dužnosti kad se protiv njih pokrene kazneni postupak, navodeći u tom kontekstu i primjer Sanje Kalambure koja je razriješena s čelne funkcije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Jovanović je odgovorio kako 'postupci traju dugo' i da je 'na prvom mjestu presumpcija nevinosti'.

Po njemu, izmjenama Zakona o sportu nije otežano rješavanje korupcije u sportu.

Slična pitanja postavljena su i Sari Butorac, glavnoj pravnici u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koja je radila na zakonu i koja tvrdi kako su je pravnici, a pozvala se na Sinišu Petrovića, savjetnika premijera Zorana Milanovića, upozoravali kako je udaljavanje iz sporta osoba kojima se sudi za kriminal – neustavno.

Ni ministar, niti njegova glavna pravnica nisu željeli govoriti o konkretnom slučaju povratka Slavena Žužula na čelnu poziciju RNK Split, odgovorivši kako ih ne zanimaju pojedinačni slučajevi, nego sustav.