RATNI ZLOČINI

Optuženi Džidić pobjegao iz BiH u Hrvatsku

23.10.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Bivši časnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Željko Džidić kojemu je narednog tjedna trebalo početi suđenje zbog ubojstva trinaest zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenog 1993. godine u Mostaru, pobjegao je u Hrvatsku, izvjestio je u nedjelju sarajevski Dnevni avaz

'Sud je putem njegova odvjetnika Marija Bogdanovića dobio informaciju da je on odselio u Hrvatsku i da se ne namjerava više javljati na pozive suda', izjavio je tužitelj Hercegovačko-neretvanske županije Sead Đikić.

Na Županijskom sudu u Mostaru za 25. listopada trebala je početi glavna rasprava u slučaju poznatom kao 'Vranica'. Riječ je o zbivanjima od 9. svibnja 1993. godine kada su eskalirali hrvatsko-bošnjački sukobi i kada su pripadnici HVO-a u zgradi 'Vranica' u kojoj je do tada bilo zapovjedništvo Četvrtog korupsa Armije BiH zarobili 13 pripadnika Armije BiH.

Prema dostupnim informacijama zarobljenici su predani policiji tadašnje Herceg-Bosne a nakon višednevnog zlostavljanja likvidirani su u podrumu zgrade nekadašnjeg Strojarskog fakulteta. U svibnju 2007. godine u okolici Mostara pronađena su tijela deset od trinaest ubijenih pripadnika Armije BiH iz 'Vranice'.

Neki od svjedoka i članova obitelji ubijenih u svojim su medijskim istupima odavno teretili Željka Džidića za ovaj zločin no spominjana su imena još najmanje sedam potencijalnih optuženika. Županijsko tužiteljstvo u Mostaru za sada uz Džidića tereti i bivše pripadnike HVO Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića.

Iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru najavljeno je kako će tražiti da se Džidiću odredi pritvor kao i da se postupak protiv njega razdvoji od suđenja ostalim optuženicima s obzirom da u BiH nije moguće suđenje u odustnosti.