bih

Optužena žena koja je na izborima 2018. godine glasala za druge osobe

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2020 13:18
  • Objavljeno 06.07.2020 u 13:18
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Rupert Trischberger / Panthermedia

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podignulo optužnicu protiv žene koju tereti za izbornu prijevaru jer je na posljednjim izborima održanim u toj zemlji prije dvije godine glasala u ime drugih osoba

U prvom postupku takve vrste koji je ikada pokrenut u BiH Biljana Petrović (47) iz Brčkog sada je optužena da je tijekom provedbe općih izbora 2018. godine na biračkom mjestu u brčanskom naselju Popovo polje glasala umjesto šest drugih osoba koristeći pritom njihov identitet, odnosno imena.

Kako su priopćili iz Tužiteljstva BiH, istragom je utvrđeno kako je Petrović krivotvorila potpise drugih osoba na biračkom popisu odnosno, kako se na njemu potpisala njihovim imenima i umjesto njih glasala.

Sada je suočena s optužnicom za kazneno djelo prijevare pri glasanju koje je kažnjivo po članku 152. Kaznenog zakona BiH.

Tim je člankom propisano kako će osoba koja na izborima za tijela vlasti BiH ili pri glasanju o opozivu predstavnika u tim tijelima ili na referendumu ponovo glasa ili glasa umjesto drugoga pod njegovim imenom biti kažnjena kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina. Optužnicu protiv Petrović sada treba potvrditi Sud BiH.