PREDSJEDNICA RASTURILA

Na nekim biračkim mjestima odaziv 'veći od 100 posto'?! Iz DIP-a razjašnjavaju misterij

09.01.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), objasnila je zbrku koja je nastala pogrešnim tumačenjem da je na biračkim mjestima Žlibina u Vrgorcu i Klek u Slivnom odaziv na izbore bio veći od 100 posto. Konkretno, u Slivnu je glasanju pristupilo 101,27 posto birača, a u Kleku 128,77 posto

Na biračkom mjestu Žlibina je ukupno 79 birača, a na izbore ih je izašlo 80. Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović tamo je dobila 78 glasova, kandidat SDP-a Zoran Milanović dva glasa.

U Slivnu, na biračkom mjestu Klek, registrirano je 212 glasača, a glasalo ih je 273. Grabar Kitarović je dobila 221 glas, a Milanović 52 glasa.

'Postoje popisi A, B i C. Na C popisu su oni koji pristupe glasanju temeljem tzv. žute potvrde. Razlika koja se pojavljuje je razlika između ukupnog broja birača na biračkom mjestu te ukupnog broja birača koji je pristupio glasovanju', napominje Fabijančić Križanić za tportal.

Naime o čemu se radi? Birači koji dolaze sa žutom potvrdom prema adresi svog prebivališta ne pripadaju tom biračkom mjestu, ali su se upisali da će na tom biračkom mjestu glasati.

U zapisniku o radu biračkih odbora utvrđuje se ukupan broj birača na način da se zbroje brojevi s kojim su zaključeni izvaci iz popisa birača A i B. Primjerice, biračko mjesto Žlibina ima 79 birača i to je ukupan broj birača na tom biračkom mjestu sa popisa A i B i plave potvrde. Ukupan broj birača koji je glasovao na određenom biračkom mjestu dobije se tako da se zbroje zaokruženi redni brojevi ispred imena birača koje birački odbor zaokružio u izvacima iz popisa birača, te se tom zbroju još pribroji i broj birača koji je glasovao na temelju potvrde, s popisa C', tumači Fabijančić Križanić.

Više informacija o proceduri glasanja, plavim i žutim potvrdama te utvrđivanju broja birača možete naći na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

  • +37
Kolinda Grabar-Kitarović održala govor i čestitala novoizabranom predsjedniku Milanoviću Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL