OŠTETIO HOLDING ZA POLA MILIJUNA

Optužen ujak Bandićeve supruge

15.01.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Ivana Kolarića, ujaka Vesne Bandić, supruge zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Kolarića se tereti da je zloporabom ovlasti i položaja navedenu podružnicu Zagrebačkog Holdinga oštetio za 535.200 kuna, pogodujući pri kupnji zemljišta tvrtki Rytec. Na čelu ove tvrtke, nalazila se životna družica Slobodana Ljubičića KikašaInes Krmpot

Optužnica kaže da je 12. prosinca 2005. Kolarić tvrtki Rytec prodao atraktivno zemljište u Šestinama po cijeni od 60 eura po četvornom metru. Iznos plaćen za zemlju bio je milijun i dvije tisuće kuna. Kupoprodaja je obavljena bez izvršene procjene tržišne vrijednosti nekretnine.

Vrijednost zemljišta površine 2.196 metara kvadratnih u vrijeme sklapanja Ugovora o kupoprodaji, navodi se u optužnici, iznosila je 1.537.200 kuna. Iako je Kolarić tvrdio da spornu odluku o prodaji nije donio on, već povjerenstvo koje je formiralo tadašnje Gradsko poglavarstvo, iz činjenice da je sam Kolarić naznačio vrijednost prodaje, milijun kuna, organi gonjenja zaključili su da je upravo on pogodovao Ines Krmpot, majci dvoje Ljubičićeve djece.

Nakon kupnje tvrtka Rytec zemljište na adresi Mlinovi 178 preprodala je po gotovo dvostruko višoj cijeni. Metar kvadratni Rytec je kupovao po 60 eura, a prodao po 104 eura. Kupac je bio Miroslav Vukić, neurokirurg s Rebra, te Dragan Radić, vlasnik tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Vukić i Radić potom su na zemljištu izgradili dvije urbane vile čiji se kvadrat prodavao po cijeni od 2.700 eura.

Slobodan Ljubičić u to vrijeme nije bio imenovan za čelnog čovjeka Holdinga. Obnašao je dužnost direktora Holdingove podružnice Robni terminali. Na natječaj za kupnju zemljišta u Šestinama javile su se čak tri tvrtke povezane s njim. Osim Ryteca, prijavila se i tvrtka Tomis nekretnine, koju je također vodila Ines Krmpot, a odgovorna u trećoj tvrtki bila je Ljubičićeva nećakinja.

Što se optuženog Ivana Kolarića tiče, u zagrebačkim političkim kuloarima smatralo se da on položaj u gradskom poduzeću duguje rodbinskoj vezi s Bandićevom suprugom. Njegov mandat na čelu javnog poduzeća s proračunom 350 milijuna kuna obilježile su brojne afere, te su Zagrebačke ceste umjesto prihoda bilježile milijunske gubitke.

U jesen 2007. Bandić je smijenio Kolarića i postavio Igora Rađenovića. Rađenović je 16. svibnja 2008. brutalno pretučen, i to nakon što je USKOK-u podnio opsežnu dokumentaciju o poslovanju tvrtke u vrijeme Kolarićevog upravljanja. Napadači na Rađenovića – Miodrag Šimunac i Nikola Presečki – pronađeni su i osuđeni na po tri godine zatvora, ali nalogodavac nikada nije otkriven. Pretpostavka je da je to bio netko nezadovoljan Rađenovićevom odlučnošću da se procesuiraju sve ilegalne aktivnosti u Zagrebačkim cestama.