podignuta rampa

Oprez na talijanskim autocestama: Ovo vas može skupo koštati

07.09.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Problem naplate cestarina na talijanskim autocestama nije od jučer: na njega je upozorio i europarlamentarac IDS-a Valter Flego nakon što je gotovo 4000 građana Hrvatske dobilo kazne zbog navodno neplaćene cestarine. Ovog ljeta, međutim, na problem ukazuju i slovenski vozači. Njima naknadno pokušavaju naplatiti cestarinu u situaciji u kojoj je na ulazu na autocestu bila podignuta rampa

Podsjetimo, Flego je Europskom parlamentu postavio zastupničko pitanje nakon što je tvrtka Autostrade per l' Italia (Talijanske autoceste) u 2021. hrvatskim građanima poslala nevjerojatnih 3996 obavijesti o neplaćanju cestarine prilikom vožnje mrežom autocesta u Italiji.

Ovaj problem traje već nekoliko godina, a brojni vozači iz Hrvatske tvrde da su uredno platili cestarinu gotovinom, a u nekim slučajevima i po nekoliko godina kasnije dobili su obavijest o neplaćanju cestarine, sa zahtjevom za plaćanje kazne u iznosu od 80, 100 ili više eura, čemu su pribrojene i kamate.

Iz talijanskih autocesta na Flegin su upit odgovorili da u slučajevima u kojima cestarina nije plaćena sustav izdaje potvrdu o neplaćanju, na kojoj se navode iznos, način i rokovi za nastavak plaćanja same cestarine ili se istovremeno snima fotografija registarske pločice kako bi se koncesionarskim tvrtkama omogućila naknadna naplata. Rampa se u takvim situacijama podiže radi bolje protočnosti prometa.

  • +3
Autocesta u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: BORUT ZIVULOVIC/F.A. BOBO

Proteklih tjedana i neki slovenski vozači dobili su račune za korištenje talijanskih autocesta. Kako piše 24ur, riječ je o slučajevima u kojima je na ulazu na autocestu bila podignuta rampa, pa su vozači mislili da nije potrebno uzeti papirić potreban za plaćanje autoceste na izlazu.

Slovenski AMZS stoga je izdao upozorenje vozačima, u kojemu navode da podignuta rampa ni u kojem slučaju ne znači da vozač ne mora platiti cestarinu. Vozači uvijek moraju stati i kliknuti veliki crveni gumb na ulazu na autocestu - unatoč tome što je rampa podignuta. Nakon nekoliko sekundi aparat nudi listić koji je vozaču potreban pri izlasku s autoceste. Ako je rampa podignuta i na izlazu, vozač ipak mora stati i platiti cestarinu, dodaje AMZS.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Pinoytraveller

'Kada dođete na naplatnu kućicu, obratite pažnju i pratite znakove koji vas vode do desnog aparata (bijeli znak biglietto), jer žuti znakovi namijenjeni su vozačima koji za plaćanje koriste sustav Telepass. Čak i ako je rampa podignuta, stanite i uzmite kartu. Isto vrijedi na izlaznim naplatnim kućicama - kada stignete, pratite znakove koji vas vode do desnog automata', savjetuje AMZS slovenskim vozačima.

Napomenimo i to da je trošak cestarine teško izbjeći, jer rok zastare za naplatu neplaćene cestarine u Italiji iznosi 10 godina.