IZJAVA JOSIPOVIĆ-NAPOLITANO

'Opraštajući jedni drugima gledamo u budućnost'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:25
  • Objavljeno 03.09.2011 u 19:27
Giorgio Napolitano i Ivo Josipović 3

Giorgio Napolitano i Ivo Josipović 3

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić/Pixsell

Predsjednici Republike Hrvatske i Talijanske Republike Ivo Josipović i Giorgio Napolitano zajedno su u subotu nazočili koncertu 'Hrvatska i Italija zajedno u Europi' u pulskoj Areni, a tom prigodom su se obratili javnosti Zajedničkom izjavom, koja se dotiče kontroverznih pitanja iz prošlosti i zajedničke budućnosti Hrvatske i Italije u ujedinjenoj Europi

Zajedničku izjavu hrvatskog i talijanskog predsjednika donosimo u cjelosti:

'Dragi prijatelji, dragi sugrađani,

večeras smo ovdje pred vama u ime naših država i naših naroda. Želimo posvjedočiti, kao što smo to već učinili lani u Trstu, našu čvrstu volju da prevlada ono što nas udružuje nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima između država i naroda.

Republika Hrvatska i Talijanska Republika prigrlile su zajedničke vrijednosti, iznad svega vrijednosti slobode i prava pojedinca, jednakost, dostojanstvo i ravnopravnost građana pred zakonom, slobodu poduzetništva, vrijednosti suradnje i solidarnosti među narodima.

Danas su naše zemlje i naša društva slobodni od svih ideologija zasnovanih na diskriminaciji. Sada, nakon završetka pristupnih pregovora za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatski i talijanski narod imaju pred sobom zajedničku budućnost koja počiva na temeljima demokracije u ujedinjenoj Europi. Uskoro neće više postojati granice između naših zemalja.

Naše narode povezuje više od tisuću godina suživota unutar zajedničke civilizacije i kulture. Na tim povijesnim temeljima možemo izgraditi stabilan i plodan mir.

Dijeleći radost i pouzdanje koje u nama pobuđuju buduće mogućnosti, osjećamo također dužnost da se prisjetimo mračnih stranica naše zajedničke povijesti.

U prošlosti su počinjene teške greške i nepravde. U proteklom su stoljeću, stoljeću užasa za povijest čovječanstva, te greške i te nepravde plaćene tragičnim sudbinama stotina tisuća nevinih ljudi.

Ovo je prigoda da se prisjetimo tragedije žrtava talijanskog fašizma koji je progonio manjine i koji se oružjem obrušio na susjede Hrvate. Taj isti fašizam uvijek je djelovao i protiv sloboda i života samih Talijana. Ovo je također trenutak da se prisjetimo talijanskih žrtava osvete vlasti poratne bivše Jugoslavije. Za sve te počinjene užasne zločine nema nikakvog opravdanja. U ujedinjenoj Europi, oni se neće moći ponoviti - nikad više.

Još jednom osuđujemo totalitarističke ideologije koje su okrutno zatrle slobodu i povrijedile pravo pojedinca da bude drukčiji rođenjem ili vlastitim izborom.

U ime naših naroda i budućnosti svih nas i naše djece, klanjamo se žrtvama koje su izgubile svoje živote ili su im presječeni zavičajni korijeni.

U svakoj od naših zemalja njegujemo, kako i treba biti, sjećanja na proživljene patnje i na žrtve te suosjećamo s onima koji su preživjeli te krvave događaje iz prošlosti. Opraštajući jedni drugima za počinjena zla usmjeravamo naš pogled prema budućnosti koju, zahvaljujući presudnom doprinosu najmlađih, želimo i možemo izgraditi u Europi koja sve doličnije predstavlja svoje mnogobrojne tradicije i još se čvršće povezuje pred novim izazovima globalizacije.

Naše manjine, brojna talijanska manjina u Hrvatskoj i nešto manja, ali vitalna hrvatska manjina u Italiji, izraz su duboke isprepletenosti naših korijena. Hrvatska i Italija, zajedno i pojedinačno, će se zdušno zalagati za prava i ljudsko dostojanstvo, bratstvo naroda i pojedinaca u zajedničkom europskom domu.'

Duško Marušić/Pixsell

Duško Marušić/Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić/Pixsell


Josipović i Napolitano s talijanskom nacionalnom zajednicom

Ivo Josipović i Giorgio Napolitano sastali su se u subotu navečer u pulskoj Zajednici Talijana s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice predvođenim čelnicima Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta.

Josipović je tom prigodom istaknuo kako su upravo u Istri ljudi našli načina da tešku povijest koju su prošli i Hrvati i Talijani pretvore u jedan kvalitetan suživot, u kojem je svatko svoj i u kojemu svatko ima svoja prava.

'Multikulturalnost, antifašizam, poštivanje manjinskih i ljudskih prava su temeljne odrednice hrvatske države. Po tom pitanju u Hrvatskoj je u posljednjih dvadeset godina učinjen veliki napredak', kazao je Josipović dodavši kako se može još više.

Josipović je zahvalio Italiji na potpori koju je dala Hrvatskoj u borbi za opstanak, nastanak ali i na putu u europsku budućnost.

'Činjenica da ćemo zajedno od sutra biti pripadnici iste europske zajednice, čini jednu novu prekretnicu u našim odnosima, a ova nova perspektiva je još jedna bolja perpektiva', poručio je Josipović. Dodao je kako je doprinos Talijana u kulturi, politici, znanosti, obrazovanju i sportu koju su dali hrvatskom društvu ogroman te kako 'Hrvatska bez Talijana nebi bila Hrvatska koju poznajemo'.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano ustvrdio je kako je pred Hrvatskom i Italijom jedna nova perspektiva, nakon što su prevladani nesporazumi iz prošlosti. Odgovornost, rekao je, bila je na obje strane, nije bila jednostrana a Italija, kako je rekao 'nije zaboravila niti odgovornost fašizma u ratu agresije koji se vodio protiv naroda u Jugoslaviji'.

'Rane iz naše prošlosti mogu biti duboke, bilo ih je teško liječiti s time da je odgovornost bila na obje strane. Trebalo je vremena, no našli smo rješenje i način da ih prebrodimo', rekao je Napolitano ocijenivši iznimno značajnim prošlogodišnji susret triju predsjednika, talijanskog, hrvatskog i slovenskog u Trstu gdje je, kako je rekao, 'pronađen pravi ključ prevladavanja svih nesporazuma'.

Po njegovim riječima prijateljski odnosi između Italije i Hrvatske vidljivi su na svakome koraku.

'Zajedno smo u Europskoj uniji što nam omogućuje da prevladamo sve dosadašnje nesporazume', zaključio je Napolitano istaknuvši vrijednost suživota hrvatske i talijanske kulture ali i važnost manjina koja je postala 'europska vrijednost koju treba njegovati'.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul zahvalio se talijanskoj i hrvatskoj vladi na zajedničkim naporima i ulaganjima u Istri i u projekte za što bolje uvjete suživota talijanske nacionalne manjine u kulutri, obrazovanju i sportu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi