ARGENTINSKA DIKTATURA

Oporbenjake drogirali i bacali iz aviona

29.11.2012 u 11:34

Bionic
Reading

U srijedu je u Argentini počeo sudski proces protiv 66-orice vojnika i dvojice civila optuženih za sudjelovanje u 'letovima smrti' tijekom kojih su protivnici diktature (1976.-1983.) izbacivani iz zrakoplova u more

Vodi se proces o 789 slučajeva kršenja ljudskih prava i to je najveći proces za zločine tijekom diktature od 2003. kada je suđeno za zločine protiv čovječnosti u Mornaričkoj školi za mehaniku u Buenos Airesu, koja je bila najveći tajni centar za mučenje i ubijanje.

To će biti najveći proces za zločine protiv čovječnosti u Argentini, komentirao je odvjetnik Rodolfo Yanzon. Proces bi trebao trajati dvije godine i u tom razdoblju će svjedočiti 900 svjedoka.

Među optuženima je i osam pilota 'letova smrti' koji su usmrtili više stotina oporbenjaka. Mnogi od protivnika diktature bili su drogirani prije nego su iz zrakoplova živi bačeni u more

Proces je počeo u Buenos Airesu u prepunoj dvorani, a ispred suda su zaštitnici ljudskih prava isticali transparente kojima traže pravdu, prenosi AFP.

Među optuženima je argentinsko-nizozemski pilot Julio Poch djelatnik nizozemske tvrtke Transavia, filijale Air Francea i KLM -a. U rujnu 2009. ga je uhitila Španjolska na traženje Buenos Airesa, kamo je izručen.

Optužen je i državni tajnik za financije tijekom diktature Juan Alemann zbog sudjelovanja na ispitivanjima i mučenjima Orlanda Ruiza, kojeg su tada optužili za sudjelovanje u atentatu na Alemanna.

Sudit će se i bivšim vojnicima Alfredu Astizu i Jorgeu Tigre Acosti. Oni su 2010. osuđeni na doživotni zatvor u procesu zbog kršenja ljudskih prava u Mornaričkoj školi. Oko 30.000 pripadnika oporbe je ubijeno ili nestalo tijekom diktature u Argentini.