oštra kampanja

Oporbeni kandidat Yoon izabran za predsjednika Južne Koreje

09.03.2022 u 21:35

Bionic
Reading

Oporbeni kandidat Yoon Suk-yeol izabran je za predsjednika Južne Koreje na izborima u srijedu, a kandidat vladajuće stranke Lee Jae-myung priznao je poraz i čestitao protivniku

Nakon više od 95 posto prebrojanih glasova, Lee je novinarima u sjedištu Demokratske stranke rano u četvrtak po lokalnom vremenu priznao da je izgubio izbore.

Neuobičajeno oštru predizbornu kampanju obilježili su skandali i klevete.

Otprilike 77 posto od 44 milijuna južnokorejskih glasača izašlo je na birališta kako bi izabrali vođu zemlje čiji globalni status raste.

Južnokorejski će se čelnik suočiti s izazovima od Sjeverne Koreje, preko pozicioniranja prema sve većem rivalstvu Kine i SAD-a, do rastućih nejednakosti i ogromnog rasta cijena nekretnina što je opteretilo četvrto po veličini azijsko gospodarstvo.

Glasači također žele da novi predsjednik iskorijeni korupciju i nastavi pregovore o obuzdavanju nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

Po izlaznoj anketi KBS-a i još dvije velike televizije Yoon je vodio s 48, 4 posto glasova, a prema anketi televizije JTBC Lee je vodio s 48, 4 posto glasova naspram Yoonovih 47, 7 posto.