geološki nestabilno

Manji potresi kod sjevernokorejskog poligona za nuklearne pokuse

15.02.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Niz manjih potresa dogodio se blizu zatvorenog sjevernokorejskog poligona za nuklearne pokuse, objavila je u utorak Južna Koreja, što ukazuje na geološku nestabilnost tog područja u trenutku kada Sjeverna Koreja daje naslutiti da bi mogla nastaviti nuklearne pokuse prvi put od 2017. godine

Najmanje četiri potresa, koji su svi bili prirodni, pogodilo je to područje u zadnjih pet dana, po Korejskoj meteorološkoj agenciji (KMA) u Seulu.

Zadnji se dogodio u utorak ujutro i imao je magnitudu 2,5 stupnjeva s epicentrom oko 36 kilometara od poligona za nuklearne pokuse Punggye-ri.

Dva potresa magnitude 2,3 stupnjeva dogodila su se u ponedjeljak, a još jedan magnitude 3,1 u petak.

Punggye-ri na sjeveroistoku Sjeverne Koreje jedini je poznati poligon za nuklearne pokuse. Posljednji poznati test izveden je u rujnu 2017. kada je detonirana šesta i najveća nuklearna bomba do tada. Pjongjang je objavio da je to bila termonuklearna bomba te ustvrdio da je time kompletirao svoju nuklearnu silu.

U tjednima koji su uslijedili dogodio se niz podrhtavanja tla i odrona u blizini te baze.

Sjeverna Koreja zatvorila je poligon 2018. pred očima manje skupine stranih novinara i ne dopušta međunarodnim stručnjacima da to provjere.

Sjevernokorejski vođa ističe Kim Jong-un ističe da više nije obvezan poštivati samonametnuti moratorij na nuklearne pokuse i zemlja je u siječnju dala do znanja da razmišlja nastaviti testirati nuklearno oružje i balističke projektile dalekog dometa jer pregovori sa SAD-om i njegovim saveznicima ne napreduju.

Satelitske snimke u međuvremenu nisu pokazale nikakve veće znakove aktivnosti na tom poligonu osim rutinskih sigurnosnih ophodnji i održavanja.