doprinos europskom jedinstvu

Oporbene čelnice Bjelorusije dobitnice nagrade Karlo Veliki; njemačka ministrica: Najhrabrije žene u Europi

26.05.2022 u 16:37

Bionic
Reading

Predstavnice bjeloruske oporbe primile su u četvrtak njemačku nagradu Karlo Veliki koja se dodjeljuje za doprinos europskom jedinstvu, a njemačka šefica diplomacije tom je prigodom poručila kako Berlin neće mirovati dok ne završi represija u Bjelorusiji

Ta se nagrada dodjeljuje od 1950. u njemačkom gradu Aachenu, prijestolnici franačkog kralja, a ove godine dobitnice su Svetlana Tihanovska, Veronika Zepkalo i Maria Kolesnikova.

Dvije pobjednice žive u izbjeglištvu te su uspjele stići u Njemačku primiti nagradu dok Kolesnikova služi 11 godina dugu zatvorsku kaznu u Bjelorusiji. Njenu nagradu preuzela je sestra, prenosi agencija dpa.

Čelnica bjeloruske oporbe Tihanovska naglasila je važnost europskog jedinstva, posebice nakon ruske invazije na Ukrajinu. Optužila je čelnike Bjelorusije i Rusije da pokušavaju podijeliti zapad.

Svoju je nagradu posvetila svim Bjelorusima koji su pokazali odlučnost u mirnoj borbi protiv tiranije, kazala je.

Ta počast je posvećena i „svoj djeci koja čekaju da njihova majka ili otac izađu iz zatvora“, rekla je, referirajući se na tisuće prosvjednika uhićenih tijekom demonstracija 2020. i 2021. godine.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nazvala je dobitnice „najhrabrijim ženama u Europi“.

Govoreći na ceremoniji ona je kritizirala pretpostavku da će se Europa nakon pada Željezne zavjese prirodno okrenuti slobodi i demokraciji, zbog čega nije djelovala protiv diktatora poput Aleksandra Lukašenka.

Njemačka „neće mirovati“ dok njegov režim ne padne i završi represija nad Bjelorusima, poručila je Baerbock, a prenosi agencija France Presse.

Nagrada Karlo Veliki dodjeljuje se osobama ili institucijama zbog doprinosa europskom jedinstvu.

Neki od prethodnih laureata su papa Franjo, francuski predsjednik Emmanuel Macron, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, njemački socijaldemokratski političar i bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble, bivša litavska predsjednica Dalia Grybauskaite i prvi izabrani predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.