AKTUALNO PRIJEPODNE

Oporba rešetala Vladu o nizu tema, Petrov pokazao zube

13.04.2016 u 09:40

  • +14

U Saboru prvo aktualno prijepodne Oreškovićeve Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Nakon tri tjedna stanke saborski zastupnici su se vratili u klupe i to kako bi sudjelovali u prvom aktualnom prijepodnevu vlade Tihomira Oreškovića. Iako na aktualnom prijepodnevu premijer i članovi Vlade moraju odgovarati na pitanja zastupnika, SDP će se, kako doznajemo, svojim pitanjima usmjeriti na prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka

Prvi na redu za postavljanje pitanja bio je zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas te je postavio pitanje vezano uz zakup zemljišta u Baranji. Prvo pitanje premijeru Tihomiru Oreškoviću postavio je pak zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

'Nacionalna zaklada za potporu učeničkom standardu raspisuje natječaj za dodjelu stipendija svake godine. Lani je raspisan u veljači, a jedna kategorija u kojoj se dodjeljuju stipendije namijenjena je romskoj manjini. Ove godine još uvijek nije raspisan natječaj. Od resornog ministarstva pokušao sam dobiti odgovor, bezuspješno. Zašto do danas nije došlo do raspisivanja natječaja i na koji način će situacija biti razriješena? Pripadnici romske manjine odustaju od nastavka školovanja jer ne mogu pokrivati troškove studiranja', kazao je Kajtazi premijeru.

'Znam da je vama obrazovanje Roma ključni cilj. Imamo sredstva u proračunu. Kada je riječ o specifičnom slučaju, ravnatelj zaklade dao je ostavku, a bivša Vlada nažalost nije tu poziciju promijenila i nisu našli novog ravnatelja. Situacija je takva kakva je i studenti nisu dobili stipendije. Što prije ćemo pokrenuti procedure', kazao je Orešković.

SDP-ovci se pitanjima fokusirali na Karamarka

Gdje je najavljeno obećanje o 1000 eura po rođenom djetetu, upitao je SDP-ov Domagoj Hajduković.

'Volite svoju vladu nazivati reformskom, ali od te reforme nismo vidjeli ni R. Kad govorimo o socijalnoj osjetljivosti, vi ste gurali u kampanji obećanje o potpori od 1000 eura za svako rođeno dijete. Sredina je travnja, proračun donesen, a potpora nema. Potpora je postala sprdnja. Radi li se ovdje o obmani građana ili niste sposobni smisliti kako ostvariti ovu mjeru', upitao je Hajduković prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Za tu mjeru već je osigurano 100 milijuna kuna, odgovara Karamarko. 'To će krenuti od 1. rujna. Moramo donijeti adekvatni zakon. Vlada je socijalno osjetljiva. I vjerujte, reformska Vlada jest, da, ali na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, a ne oni koji su potrebiti i siromašni', poručio je Karamarko.

Obećanje ludom radovanje, odgovara Hajduković. 'Predlažem da pogledate SDP-ov prijedlog izmjena zakona o roditeljskim naknadama koji smo prije dva mjeseca uputili u proceduru, da ga usvojite i sukladno tome isplatite naknade', poručio je Hajduković.

Glavaš Oreškoviću: Mislite da je narod glup?

Pitanje o mljekarskom sektoru postavio je HDSSB-ov Branimir Glavaš. ''Članice EU-a uz pomoć vlada zadržale su uspjeh u mljekarstvu dok u Hrvatskoj propadaju isporučitelji mlijeka. Zanima me jeste li otkrili stvarne razloge krize mljekarskog sektora i koje ste mjere pripremili za spas proizvođača mlijeka', upitao je Glavaš premijera.

'Iz EU-a ćemo povući sredstva. Već u ovom kvartalu Hrvatska je povukla 100 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. Uvjeren sam da ćemo pomoći ne samo mljekarima, već i drugim OPG-ovima', rekao je Orešković i najavio otvaranje novog fonda od 500 milijuna eura.

Glavaš je rekao da nije zadovoljan odgovorom te da je Orešković pokazao da ništa ne zna o ovoj temi.

'Zar mislite da je narod glup i da ne zna što se događa u sektoru poljoprivrede?', rekao je Glavaš, poručivši da bi se narod sam mogao udružiti i poduzeti drastične mjere.

SDP pozvao Karamarka da podrži interpelaciju o švicarcu
Karamarku je bilo upućeno i pitanje SDP-ovog Damira Tomića. 'Često volite istaknuti kako bivša Vlada nije bila socijalno osjetljiva. Samo jedna od mjera bio je zakon o konverziji švicaraca. Time smo jasno rekli što mislimo o izrabljivanju građana. Kako će Vlada reagirati na tužbu banaka i hoće li štititi građane ili banke', upitao je Tomić Karamarka.

'Vi ste to tako riješili da ste sve građane opteretili s milijardu kuna duga. To neće pasti na leđa banaka, nego građana. To je vaša populistička mjera', poručio je Karamarko.

I 1000 eura po rođenom djetetu opteretit će sve građane, dobacio je Tomić. 'Zar bismo sada to trebali napasti? Nadam se da ćete podržati interpelaciju SDP-a i da ćete prvi put pokazati da ste na strani građana', rekao je Tomić.


Antičević Marinović: Smrt fašizmu, sloboda narodu; Karamarko: Smrt fašizmu i komunizmu i sloboda svim narodima

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović u svom pitanju spomenula je reakciju Ministarstva kulture na napad na Antu Tomića i poruku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović srpskoj manjini nakon pisma Milorada Pupovca.

'Koliko je opasno kad se s najviše državne razine šalju takve poruke i potjernice protiv intelektualaca i svih onih koji kritiziraju? Jeste li svjesni toga da u društvu u kojem se antifašizam proglašava floskulom šake postaju realnost', upitala je SDP-ovka Karamarka.

Protiv smo svakog nasilja, a što se tiče demokratičnosti i pluralizma, tu sjedimo s različitim mišljenjima o svemu. I dalje ćemo štititi demokraciju i pravo da drugi ljudi razmišljaju drugačije. Rekli ste dosta neistina', poručio je Karamarko.

Antičević Marinović upitala je koju je to neistinu izrekla. Neki u Vladi su se umjesto reformama istakli samo deformacijom povijesti, poručila je Antičević Marinović. Pozvala je da se o antifašizmu 'ne muca', a repliku je završila pozdravom 'Smrt fašizmu, sloboda narodu'.

Na taj pozdrav Karamarko se osvrnuo odgovarajući na pitanje SDP-ovog Nenada Stazića. 'Sprema se službena komemoracija u Jasenovcu, ali na nju neće doći Židovi, Srbi i antifašisti. Neće jer ne žele biti tamo s vama i Hasanbegovićem. Prezreli su vas i prozreli. Predsjednica se trudi osuditi fašizam, ali na stadionu u Osijeku ne čuje ustaške pokliče, a ne čuje ih ni premijer. Ne čuje ustaško urlikanje ni Tepeš kada s Bujancem ide na prosvjed. Čuli smo i izjave vašeg glavnog tajnika - ako se ne osjećaš sigurno ovdje, odi tamo gdje ćeš se osjećati sigurnije. Niste se obratili nijednom riječju pa vam, potpredsjedniče ove tragikomične vlade, postavljam pitanje do kada mislite tolerirati ovaj bolesni i primitivni povratak ustaštva i tako sramotiti hrvatski narod', rekao je Stazić.

Nakon što je od predsjedajućeg Reinera dobio upozorenje zbog rječnika koji koristi Stazić je dobio Karamarkov odgovor.

'Kada su u pitanju totalitarizmi, tu smo bili jasni, osudili smo i fašizam i komunizam. Kad osudimo komunističke zločine, kažete da smo protiv antifašizma. Tamo gdje se javlja ustaštvo treba ga uništiti, ali vi ne vidite oko nas žal za boljševizmom, komunizmom i Jugoslavijom. Smrt fašizmu, komunizmu i sloboda svim narodima', rekao je Karamarko.

Zbog prigovora Stazić je spočitnuo i Reineru, a on mu je nakon kraće rasprave udijelio opomenu.

Irena Petrijevčanin Vuksanović: Tko je misteriozni investitor koji traži 10.000 hektara?

Hridova Irena Petrijevčanin Vuksanović zanimala se za 10.000 hektara, odnosno za kojeg investitora Orešković traži zemlju po Slavoniji. 'Imena se ne smiju i neće davati. Kad je jedno ime procurilo, investitor se odmah povukao', poručio je Orešković. Otkrio je da je riječ o investitoru s Bliskog istoka te da je samo pitao za zemlju.

Petrijevčanin Vuksanović nije bila zadovoljna odgovorom.

Vaša tajnovitost je suspektna, među ostalim se ponašate kao agitator nekih stranih kompanija, a trebali biste raditi u interesu hrvatskih građana. Pozivam vas da budete premijer svih građana i ne tajite informacije od javnog interesa', oštro je odgovorila zastupnica Hrida.


SDP-ovci: Gdje su reforme? Petrov: Na 100 stranica papira koji ste i vi potpisali

Poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja tema je koje se u svom pitanju potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu dotaknuo HSU-ov Silvano Hrelja. 'Znate li što je prouzročila vaša najava poskupljenja zdravstvenog? Agresivnost privatnih osiguravatelja koji sada osiguravaju samo mlade i zdrave. Starije ne želi nitko, ali po cijeni od 150 kuna. Na djelu je raslojavanje osiguranja - privatni osiguravatelji u javno zdravstvo vraćaju oko 50 posto onoga što ubiru, a javni oko 80 posto. Kažite mi još jednom - što vama znači javni interes u koji ste se zaklinjali u kampanji?', pitao je Hrelja.

Govoreći o poskupljenju dopunskog osiguranja, Petrov je rekao da mu nije drago što se podižu troškovi, ali da se to treba napraviti ako se želi održati sustav solidarnosti i zdravstvo na ovoj razini.

Iako je u fokusu SDP-ovih pitanja bio Tomislav Karamarko, pitanje Boži Petrovu ipak je došlo od SDP-ovog Vedrana Babića. 'Domoljubna koalicija i Most potpisali su sporazum o suradnji i njime su obećali u 60 dana sačiniti reformski plan i reforme prezentirati građanstvu. Osim što je taj rok odavno prošao, od reformi niste napravili ništa, nego ste počeli udarati po najugroženijima', kazao je Babić, spomenuvši i prijevoz za učenike i poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Gdje je taj reformski plan, upitao je Babić, na što mu je Petrov rekao da je reformski plan identičan onome što je u pregovorima o sastavljanju Vlade potpisao i SDP.

'SDP je skupa s nama pregovarao i mi smo zajednički donijeli taj popis reformi i identičan je popisu koji smo ispregovarali. Potpisali su u SDP-u 100 stranica identičnih poteza. To je jedan od javnih dokumenata. Službeni dokument Vlade dobit ćete u sljedećih 15 dana. Očekujem stopostotnu potporu i da se s tim reformama, na koje ste prije pristali, slažete', rekao je Petrov.

Jovanović: Na HRT-u se provode čistke po orbanovskoj i staljinističkoj maniri

HRT je bio tema pitanja koje je SDP-ov Željko Jovanović uputio potpredsjedniku Vlade Karamarku.

'Nakon što je po hitnom postupku smijenjen Radman, Kovačić provodi čistke i smjene u orbanovskoj, staljinističkoj i erdoanskoj maniri. Smijenjeni su voditelji informativnih emisija, ukida se satirična emisija, satira se proglašava govorom mržnje, a pravi govor mržnje proglašava se satirom. Dovode se pouzdani uzdanici HDZ-a i partijski kadrovi. Imaju jedan zadatak - javnu državu pretvoriti u stranački bilten HDZ-a. Ovo što se događa na HRT-u ima vaš blagoslov, ali znate li u kojoj godini živimo danas? Ovo nije 1984.', kazao je Jovanović Karamarku, zapitavši imaju li za to potporu premijera Oreškovića.

U odgovoru je Karamarko spomenuo 40 urednika koji su smijenjeni kada je na vlast došao SDP. 'Želimo, ja kao gledatelj i pretplatnik želim da televizija bude javni servis, objektivni i nestranački. Da ne bude stranački instrumentalizirana u predizborne svrhe, kao što je to bilo u zadnje vrijeme, a što se tiče staljinističkih metoda, vi ste u zadnje četiri godine to prakticirali. Sjetite se vaših metoda, od policije pa dalje', rekao je Karamarko.

'Ne živimo u Orwellovoj '84., ovo je Hrvatska 2016. i za ovo što činite nemate mandat', replicirao mu je Jovanović.

Orešković: Žao mi je što se dijelimo oko prošlosti

Laburist Jaroslav Pecnik spočitnuo je premijeru Oreškoviću nereagiranje na ustaške pozdrave na utakmici u Osijeku i nereagiranje na Hasanbegovića, za kojeg Pecnik kaže da 'nije kreator, ali je glavni izvođač radova na reviziji ustaštva'. Od premijera je Pecnik zatražio da precizira odnosi li se njegova nedavna osuda na one koji promiču ustaštvo ili na one koji na to promicanje upozoravaju.

Orešković se u odgovoru dotaknuo i rasprave o komemoraciji u Jasenovcu. 'Da je moja bivša firma ovako komunicirala, ustaše i komunisti, propala bi. Tu se nije ništa promijenilo. Protiv sam svih totalitarizama, fašisti, ustaše, komunisti. Veleposlanica Izraela godinama zna moj stav. Žao mi je da se u Hrvatskoj dijelimo oko prošlosti. Jasenovac treba biti mjesto gdje ćemo se zajedno naći da posjetimo žrtve. Nadam se da ćemo naći pristup da zajedno idemo naprijed, a ne da se dijelimo', rekao je Orešković.

Bilaver Kovaču: Kakvi su nam odnosi sa zemljama u regiji?

Kakvi su odnosi sa zemljama u regiji, upitao je HDZ-ov Josip Bilaver ministra vanjskih poslova Miru Kovača. Šef diplomacije kazao je kako je posjetio gotovo sve države u regiji, osim Srbije, koju namjerava posjetiti nakon izbora u toj zemlji.

'U kratkom razdoblju uspjeli smo promijeniti ozračje. Problemi ostaju, ali nema više verbalnih duela i vrijeđanja. Nitko iz Vlade ne vrijeđa političare iz susjednih država. U BiH smo napravili iskorak. Po pitanju Mađarske, uspostavili smo željeznički promet koji je bio prekinut zbog verbalnih duela. Po pitanju Slovenije, komunikacija je normalna, usprkos tome što za nas arbitraža nije važeća. Po pitanju Crne Gore - podržavamo ih na putu u NATO. U Italiji - posjet nakon šest godina, to smo imali. Sa Srbijom želimo normalne i zdrave odnose, ali prvo moramo raščistiti neke stvari. Žao mi je što ranije nismo ključne stvari uspjeli naglasiti. Naši zahtjevi su važni za europeizaciju Srbije i susjedske odnose', odgovorio je Kovač.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta počinje krajem 2016. ili početkom 2017.

U kojoj je fazi plan za izgradnju Pelješkog mosta, je li bivša Vlada ishodila građevinsku dozvolu, je li bivša Vlada aplicirala prema europskim fondovima i kada bi mogla započeti gradnja - sve je to HDZ-ov Branko Bačić upitao ministra prometa Olega Butkovića.

'Pelješki most projekt je svih projekata ove Vlade', napomenuo je Butković.

Trenutno je, dodao je, u tijeku izrada prijavnog obrasca sa svim financijskim i tehničkim aspektima projekta, a Vlada će u lipnju donijeti odluku o gradnji prve faze, i to neovisno o tome hoće li dobiti zeleno svjetlo EK.

'Gradnja će u najboljim okolnostima početi krajem 2016., odnosno početkom 2017. godine', kazao je Butković.

Maras, Mrsić i Varga zasuli pitanjima Karamarka

Hoće li se smanjivati plaće zaposlenima u javnoj i državnoj upravi, upitao je SDP-ov Mirando Mrsić Karamarka, spočitnuvši kako 'svjedočimo bezidejnosti Vlade' u pregovorima sa sindikatima.

Jedina formula je 'razgovarati, razgovarati, razgovarati', kazao je Karamarko, osvrnuvši se na sastanke sa sindikatima, na kojima, dodao je, osobno nije bio.

Odgovornost će, smatra, morati preuzeti i Vlada i sindikati i poslodavci. Što se tiče konkretnog pitanja, Karamarko je rekao da nema govora o smanjenju plaća i povećanju radnog vremena.

SDP-ov Gordan Maras na početku svog pitanja imao je i savjet za potpredsjednika Vlade Karamarka. 'Ako ste povjesničar, nemojte više o 41. i 45., okrenimo se poslu i gospodarstvu, napravimo nešto', rekao je Maras.

Govoreći upravo o gospodarstvu, Maras je u svom pitanju podsjetio na HDZ-ov program 5+, u kojem su obećani zapošljavanje i reforma zdravstva. 'To su vam bile osnovne postavke, a najznačajniji vam je bio gospodarski rast. Sada nemamo ni poticaje, zaustavljeni su EU fondovi. Moje pitanje je kad ćete omogućiti poduzetnicima dobrovoljno članstvo u HGK-u, nakon što ste tamo napravili red HDZ-ovaca, red špijuna, pa red HDZ-ovaca?', pitao je Maras.

'Spremamo novi porezni paket. Porezne mjere će biti stimulativne, porezni obveznik mora biti rasterećen brojnih poreza, ne nameta. Otvaramo putove investicijama. Govorimo o 300 milijuna eura investicija, koje su realne. Vaši programi nisu dali nikakvu progresiju. Program 21 se sveo na mrtvo slovo na papiru. Ostavili ste dug. Mi smo već krenuli i sigurno ćemo uspjeti', odgovorio je Karamarko.

Posljednjih tjedana naviše se govori o zdravstvu, na koje se osvrnuo i SDP-ov Siniša Varga. Pobrojao je sve najavljene mjere - od povećanje cijena dopunskog zdravstvenog do ukidanja sanacije bolnica. 'Je li ovo mjera za konačnu privatizaciju zdravstva?', upitao je Varga Karamarka.

'Sve ove mjere uštede su da pokušamo zaustaviti daljnja zaduživanja. Ovime neće biti pogođeni najsiromašniji. Zdravstvo guta previše, oko 24 milijarde - moramo smanjiti troškove i biti solidarni', odgovorio je Karamarko.

Vrdoljak: Koji je stav Vlade oko Ine?

Na stratešku važnost Ine upozorio je HNS-ov Ivan Vrdoljak. 'Svima je jasno da su komplicirani odnosi između MOL-a i Vlade koji su nastali zbog neispunjavanja obveza i želje MOL-a da Inu pretvori u podružnicu. Današnje stanje je katastrofalno i zaposleni ne znaju za svoju budućnost. MOL je inzistirao na arbitraži i nije odgovorio na prijedlog dioničarskog ugovora - predložili su lani zatvaranje Siska pa smo to odbili, sad u planu ponovno imaju zatvaranje Siska i ne investiraju u Rijeku. Kad možemo očekivati stav Vlade o odnosima s MOL-om', upitao je Vrdoljak premijera Oreškovića.

Orešković je zahvalio na savjetima koje mu je Vrdoljak dao na početku mandata, no dao je do znanja da stava Vlade neće biti tako skoro.

'Ina je strateška firma i od nacionalnog interesa. Poduzet ćemo sve da štitimo interese Hrvatske. Arbitraža je u tijeku i stav je Vlade da ćemo čekati da vidimo rezultate arbitraže', rekao je Orešković, no takvim odgovorom Vrdoljak nije bio zadovoljan.

'Ne možemo čekati jesen da bi završila arbitraža. Dijele se otkazi, smanjuju plaće, smanjuje proizvodnja nafte i plina. Mora se znati jasan stav Vlade i tko su ljudi koji će se suočiti s ovim vrućem krumpirom. Svaki tjedan ne čineći ništa čini se ogromna šteta Ini', rekao je Vrdoljak.

Orepić dao najkraći odgovor aktualca

Na odnose ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka osvrnuo se SDP-ov Darko Parić.

'Od prvog dana počela je ružna obiteljska trakavica između vas i Karamarka ili Mosta i HDZ-a. Karamarko traži smjenu ljudi u MUP-u, što ste odbijali, a mi smo sve to morali gledati. I onda se dogodi pljačka i onda su okrivljeni oni koji su trebali biti smijenjeni. Karamarko je rekao, kada ste smijenili te ljude, da ste vjerojatno nešto naučili. Što ste naučili? Da vam je Karamarko šef? Kome vi kao ministar odgovarate – Oreškoviću ili Karamarku', upitao je Parić Orepića.

'Ministar unutarnjih poslova je odgovoran premijeru, odnosno predsjedniku Vlade. Hvala', kratko je odgovorio Orepić.

'Očito moje pitanje dosta boli, s obzirom na odgovor', kazao je Parić, spočitnuvši da su vladajući odustali od svih reformi, a da se kao glavna postavila reforma policijskog sustava.

Tihomir Orešković na početku sjednice bio je u fokusu HNS-a, čiji su mu zastupnici Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić dali narančastu i žutu budilicu.

Na dnevnom redu zasjedanja, koje će potrajati do sredine srpnja, za sada je 40-ak točaka.

Uz razna izvješća, pred zastupnicima je niz zakona, kako onih koje je predložila Vlada, tako i zakona iz zastupničkih klubova, posebice oporbenih. Vlada je tako Saboru predložila izmjene Općeg poreznog zakona i Zakona o porezu na dobit te izmjene Zakona o faktoringu.

Pred Saborom su i izvješća o radu za prošlu godinu koje su poslale pučka te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ravnopravnost spolova i prava djece.

Oporbeni klubovi u proceduru šalju dvije interpelacije - SDP o švicarskom franku, a Reformisti Radimira Čačića o reguliranju rada na određeno vrijeme.