kritike vladi

Oporba: Odvojene kolone u Jasenovcu loša poruka, žalosno i sramota

21.04.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Ponovno odvojene kolone za žrtve Jasenovca saborska oporba ocijenila je u četvrtak sramotnim, žalosnim i lošom porukom, te posljedicom toga što se Vlada nije jasno odredila prema pozdravu Za dom spremni (ZDS).

„Odvojene kolone su strašno loša poruka jer ako u 21. stoljeću nismo u stanju zaklopiti tu stranicu i priznati da je Jasenovac ogromna sramota, da su ustaštvo, fašizam i nacizam totalna sramota, očito da nismo drugo ni zaslužili nego da se opet sramotimo pred svijetom”, ocijenio je Mišel Jakšić (SDP).

Kaže, ključno je pitanje što Vlada planira napraviti i kako se misli konačno postaviti prema ustaštvu, pozdravu ZDS te obilježavanju rođendana NDH. Pitanje je i dokle će koalicijski partner SDSS to tolerirati.

„Ovdje krivnja jedino može biti na vladajućoj većini i Vladi i zbog njih opet imamo više kolona”, ustvrdio je Jakšić.

Franko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da su odvojene kolone direktna posljedica toga što se Vlada i premijer ne žele jasno odrediti prema pozdravu ZDS. „To je pozdrav koji je nastao za vrijeme NDH, koji je koristila stranačka vojska, taj pozdrav je obilježen nasiljem i ubojstvima i kao takav se ne bi trebao ni smio koristiti u komunikaciji”, kazao je.

„To je zabrinjavajuće i žalosno i nije prvi put, ali ni čudno obzir da smo prije desetak dana gledali vladino izaslanstvo kako je otvoreno slavilo NDH”, izjavila je Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) misleći pritom na izjave Matka Raosa u Splitu na obljetnici HOS-a.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se nažalost često žrtve i određena obilježavanja koriste za različite političke obračune. Ističe kako to mora prestati.