negativan odjek

Izjava u Splitu komplicira način održavanja komemoracije u Jasenovcu

11.04.2022 u 19:14

Bionic
Reading

Izjava izaslanika Ministarstva branitelja u Splitu o NDH dodatno je zakomplicirala način na koji će se obilježiti proboj logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac 22. travnja, pa još nije poznato hoće li na državnoj komemoraciji biti predstavnici Saveza antifašista i naroda žrtava

Savjet Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac donio je prije tjedan dana odluku da će se komemoracija u Jasenovcu u povodu proboja logoraša održati 22. travnja, na dan proboja, rekao je Hini u ponedjeljak član Savjeta i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin.

Napomenuo je da je Koordinacija židovskih općina odmah odlučila da će to učiniti 28. travnja, a smatra da je predsjednik Koordinacije židovskih općina Zagreb Ognjen Kraus razočaran jer aktualna vlast nije ništa poduzela vezano za izmjene kaznenog zakona o zabrani ustaškog znakovlja.

"Gotovo dvije godine o tome razgovaramo, pregovaramo, dogovaramo, a na kraju se ništa nije dogodilo", kazao je Habulin, ustvrdivši da je pitanje političke volje želi li se ili ne želi nešto učiniti.

Sada, po njegovim riječima, stvari dodatno komplicira ispad u Splitu, gdje je izaslanik Ministarstva branitelja Matko Raos rekao da "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941."

Habulin: Premijer se mora ograditi od izrečenog u Splitu

Habulin napominje da je pred njima još nekoliko dana u kojima će donijeti odluku o tome hoće li sudjelovati na zajedničkoj komemoraciji 22. travnja.

Od premijera Andreja Plenkovića, kazao je, očekuje da se ogradi od izrečenoga u Splitu.

"To bi bilo normalno, jer ako to ne učini - onda dozvoljava da se izjednačava NDH i zločinački režim s današnjom Hrvatskom", izjavio je Habulin.

Kraus je pak rekao Hini da nema komentara i da je to sve rezultat toga što nije donesen zakon, a za sva druga pitanja uputio je na Vladu i premijera koji, kaže, donosi sve odluke.

Dodao je da će Koordinacija židovskih općina Zagreb obilježiti u Jasenovcu Jom Hašoa - Dan sjećanja na holokaust - 28. travnja, kao što su obilježili prije nekoliko godina jer se datumi gotovo poklapaju.

Saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je da će njihova tijela u sljedećih nekoliko dana odlučili hoće li biti na zajedničkoj komemoraciji.

"Kad se događaju stvari koje se sada događaju, kada netko od predstavnika naroda žrtava iskaže rezervu ili neslaganje sa zajedničkom komemoracijom, onda je u SNV uobičajeni postupak da se to raspravi na predsjedništvu i na savjetu SNV-a", kazao je Pupovac. Najavio je da će se to dogoditi u idućih nekoliko dana.

Pupovac: Postoje različiti načini kako se može izaći na kraj s ustaškim znakovljem

Vezano za napore da se kaznenim zakonom zabrani ustaško znakovlje, rekao je da postoje različiti načini kako se može izaći na kraj s tim problemom našeg društva. Brine ih, kazao je, što ne razgovaraju ni o tim različitim načinima.

Pokušali su, istaknuo je Pupovac, učiniti sve da se ipak razgovara i da njihove kolege iz Koordinacije židovskih općina ne zauzmu takav stav, ali zasad nisu postigli rezultat.

Predstavnici vlasti i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista posljednji put okupili su se na zajedničkom obilježavanju proboja 2020. kada je Kraus izjavio da je došao pružiti ruku suradnje Vladi i vlastima kako bi riješili sve probleme i hipoteke koje sramote Hrvatsku u Europi i svijetu.

Prijašnjih godina antifašisti i predstavnici žrtava, uz izuzetak predstavnika romskih žrtava odbijali su nazočiti državnoj komemoraciji, protiveći se, kako su isticali, revidiranju povijesti Drugog svjetskog rata. Prošle godine proboj je obilježen u istom danu, ali u različito vrijeme zbog epidemioloških mjera.

U proboj iz logora krenulo je rano ujutro, 22. travnja 1945. posljednjih 600 zatvorenika a preživjelo ih je stotinjak.

Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava.