DIMNA ZAVJESA

Oporba o Turudiću: Ostvaruje se sve ono što je Laura Kovesi govorila

13.03.2024 u 16:14

Bionic
Reading

Prisega Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika u srijedu je izazvala žestoke kritike oporbe, uz ocjenu da ni jedna institucija više neće biti neovisna te da se time prije izbora nastoje spriječiti uhićenja Plenkovićevih bliskih suradnika

Čelnik SDP-a Peđa Grbin rekao je da se dimna zavjesa spustila nad Hrvatsku jer HDZ uništava ostatke ostataka pravosuđa i 'sve stavlja pod svoju šapu'.

"Ostvaruje se sve ono što je Laura Kövesi govorila u nedjelju. Slušati Turudića kako govori o nekakvoj moralnosti je posebno degutantno. Izabrati čovjeka koji je doslovno osam puta za redom u kameru lagao o nečemu što se dogodilo niti sat vremena prije ispod je svake razine“, kazao je. Naglasio je kako HDZ Turudića nije doveo na čelo DORH-a kako bi se borio protiv kriminala i korupcije već da bi ih štitio.

Jučerašnji dopis, napominje, kojeg je Uskok uputio EPPO-u, a pokazuje da se neke stvari, koje je također Kövesi najavila, ostvaruju puno brže i očito puno efikasnije nego što smo mogli zamisliti. Zavladala je panika, a Turudić je gori i od Hrvoj Šipek, smatra Grbin. ”Ako Turudić nakon prisege doista i preuzme dužnost, ta katastrofa postat će kataklizma”, zaključio je.

„Današnju prisegu trebamo gledati i u kontekstu 'rata' između Andreja Plenkovića i EPPO-a koji je on sam započeo. Taj je rat kulminirao jučer kada smo vidjeli da je USKOK potpao pod utjecaj Ureda premijera i reagirao na njegove eksplicitne zahtjeve za dokumentacijom oko slučaja Geodetskog fakulteta kako bi ispitao radi li se možda ipak o nadležnosti DORH-a, odnosno USKOK-a", poručila je Sandra Benčić (Možemo!).

  • +5
oporbena koalicija za bolju hrvatsku Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

USKOK taj potez povukao kao direktan odgovor na pritiske premijera, no, ključno je da Plenkovićev cilj nije da se razriješi pitanje nadležnosti. već da se kroz pitanje sukoba nadležnosti odgodi zaključenje istrage i eventualna hapšenja Nine Obuljen ili njenih najbližih suradnika, a sve zbog izbora.

"Dimna bomba o kojoj je govorila Kövesi ima svoju funkciju – ne samo da zamagli nego da produži situaciju, a Plenkovićev cilj je političkim pritiskom na DORH i USKOK odgoditi završetak istrage i moguće ishode, čime izravno opstruira pravosudni sustav", poručila je Benčić.

Petrov: USKOK i DORH djeluju na daljinski predsjednika Vlade

Božo Petrov (Most) ustvrdio je da bi se "iz današnje prisege moglo zaključiti da se HDZ toliko bori protiv korupcije da su nam potrebna dva glavna državna odvjetnika, a zapravo je istina da oni pokušavaju zatvoriti sve kanale da istraga EPPO-a ne bi ponovno došla do još jednog ministra, a doći će".

  • +14
Prisega Ivana Turudića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U cijelom slučaju tragično je kada govore da to nisu europski novci nego hrvatski pa valjda hrvatske možemo krasti, a europske ne, kaže Petrov.

"USKOK i DORH djeluju na daljinski predsjednika Vlade, što dokazuje činjenica da Plenković preko svog predstojnika Ureda šalje pismo USKOK-u pa USKOK reagira na temelju tog dopisa. Doveli smo se u situaciju da nijedna institucija koja bi trebala neovisna, više nije neovisna i kako će onda ljudi imati povjerenje u njih”, kazao je Petrov.

Za Ivana Penavu (Domovinski pokret) je neprihvatljivi vrijeme i kontekst u kojem je došao novi glavni državni odvjetnik. Riječ je, upozorava, o autokratskom potezu Plenkovića koji je sam odlučio o glavnom državnom odvjetniku, bez šireg konsenzusa. Na pitanje je li Vladin dopis USKOK-u pritisak na njihovu neovisnost, odgovorio je: "ako hoda kao patka, izgleda kao patka, glasa se kao patka, onda je patka".

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Katarina Peović (Radnička fronta) smatra da se Turudić gura u opasnom paketu s lex AP-om, koji evidentno trebaju biti štit za HDZ. Opasno je i što se gura Zlatu Hrvoj Šišek s njenog mjesta kako bi njihov dečko što prije zasjeo, istaknula je.

Radimir Čačić (Reformisti) ocijenio je da Plenkoviću nije bila dovoljna Zlata Hrvoj Šipek koja je, kaže, radila po njegovim uputama nego mu je trebao netko tko je direktno na liniji s njim i odlučuje onako kako HDZ kaže, a to je Turudić. Današnje Turudićevo polaganje prisege, napominje, može biti u okviru zakona, ali to nije legitimno ponašanje i pokazuje paniku i želju da se što više, dublje i duže kontrolira pravosudni sustav u ovoj zemlji.

Davor Nađi (Fokus) ocjenjuje pak da je nastupila panika i radi se sve što se može da se ospori nadležnost EPPO-a, sada kada se Ured europskog tužitelja počeo sve više približavati Plenkoviću, kada se vidi da više nema nedodirljivih. "I zato Turudić i 'lex AP', da bi se zatvorili mogući prilazi pravnog gonjenja Andreja Plenkovića”.