komentirala i slučaj eppo

Hrvoj Šipek: Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti

13.03.2024 u 11:57

Bionic
Reading

Nakon polaganja prisege Ivana Turudića javnosti se obratila i aktualna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, koja ostaje na toj dužnosti do kraja svibnja

Hrvoj Šipek kazala je da je odluka Sabora o imenovanju Turudića jasna te otkrila očekivanja od svog nasljednika.

'Očekujem, s obzirom na njegovo iskustvo, da će se snaći. Pružit ću mu podršku tako da mu prenesem informacije kako se razlikuje rad DORH-a i suda. Vjerujem da neće biti problema', poručila je.

Na pitanje ima li Turudić ikakve ovlasti od dana davanja prisege do stupanja na dužnost, Hrvoj Šipek je jasno rekla da dok ne stupi na dužnost nema ovlasti po pitanju postupanja i odluka.

Komentirala je i sukob nadležnosti DORH-a i EPPO-a u slučaju istrage na Geodetskom fakultetu i u Ministarstvu kulture. Upitana pritišće li je u tom slučaju premijer Plenković, kazala je: 'Predsjednik Vlade i dužnosnici izvršne vlasti imaju pravo na svoj stav. Dok sam ja na čelu DORH-a, a vjerujem da će tako biti i ubuduće, sve odluke temeljim na činjenicama i na pravosuđu.'

'Naravno da DORH prati tko daje kakve izjave, možda bi se mogao stvoriti dojam da je to pod utjecajem izvršne vlasti i premijera, ali definitivno nije, jer je zahtjev koji je otišao prema EPPO-u rezultat dokumentacije koju je tjedan dana prije toga zaprimio DORH, odnosno USKOK, a poslao ju je predstojnik Ureda Vlade, samoinicijativno', rekla je Hrvoj Šipek.

Poručila je kako ne vidi ništa sporno u tome da Vlada šalje DORH-u dokumente vezane za slučaj koji vodi EPPO.

'Ne vidim u tome problem jer uredba o suradnji s EPPO-om zabranjuje da se istovremeno vode dvije krim istrage. USKOK je od EPPO-a zatražio činjenice na kojima EPPO zasniva svoju nadležnost. O tome hoće li doći do preuzimanja spisa, odnosno pitanja odlučivanja nadležnosti, o čemu odlučuje glavni državni odvjetnik, još je dalek put', rekla je Hrvoj Šipek.

'EPPO-u u Zagrebu predlagali smo održavanje jednog sastanka, što je uobičajeno kod svih drugih predmeta, da se razjasne okolnosti tko je nadležan, a do tog sastanka nije došlo i zbog toga se USKOK morao obratiti', rekla je glavna državna odvjetnica.

Na upit ocjenjuje li da suradnja na relaciji DORH-EPPO nije dobra, Hrvoj Šipek je poručila da nema mjesta za takve teške ocjene.

Hrvoj Šipek je otkrila da je Vlada DORH-u poslala izvješće Ministarstva financija, Ministarstva kulture, SAFU-a i Ministarstva graditeljstva.

'Nadležnost ne ovisi samo o izvoru sredstava. To je pravno pitanje, nama trebaju činjenice', kazala je.

'Naše je mišljenje da su nas o tome trebali izvijestiti i da bi to bilo u skladu s dogovorom koji imamo jer i jedno i drugo tužiteljstvo je nadležno za progon počinitelja kaznenih djela, ali je razlika u nadležnosti u tome jesu li oštećena sredstva EU-a ili RH', rekla je državna odvjetnica.