PUT U PROPAST

Oporba: Mjere su dokaz Vladinog kukavičluka

Bionic
Reading

Saborska pozicija i opozicija različito su dočekale Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. koje je danas predstavila hrvatska Vlada, jedni tvrde da se radi o realnim procjenama za izlazak iz krize, a drugi da im manjkaju konkretne mjere

‘Politički, to je lutanje, školski minus dva’, tim je riječima Smjernice ocijenio šef laburista Dragutin Lesar

Na primjedbu da mu je ocjena ipak prolazna uzvraća: ‘A što ćemo, ako padnu razred, bit će nezadovoljstva.’

Političko lutanje, minus 2, ocijenio je Vladine smjernice Lesar

Za planirani rast BDP od 1,3 posto u idućoj godini kaže da to nije veliki postotak, ali da je, ipak, pomak. No, Lesar podsjeća da stručnjaci upozoravaju da gospodarski oporavak počinje tek ako gospodarski rast tri godine zaredom bude iznad dva posto.

Lesar danas nije želio komentirati uštede u sustavu zdravstva, socijalne skrbi, mirovina, obrazovanja, plaća, upućujući da treba pričekati prijedlog proračuna kad će se jasnije znati struktura ušteda.

Rezerviran je prema najavi da će Vlada dignuti PDV na ugostiteljske usluge i turizam s deset na 13 posto do kraja godine. Kaže da su laburisti upozoravali da se smanjivanja stope neće odraziti ni na cijene ni na proračun, što se dogodilo. Najavljenim povećanjem stope sve bi se 'prelilo' preko cijena, kaže Lesar.

Vladine Smjernice ekonomske i fiskalne politike, HDZ-u su konačan dokaz da je Vlada Zorana Milanovića nakon dvije godine vrludanja i porezne presije konačno priznala vlastitu nesposobnost. U strahu za stabilnost zemlje, HDZ traži da se u Saboru glasuje o povjerenju Vladi.

Gotovo svakodnevne pozive na ostavku premijera i pomalo zaboravljeno zazivanje izvanrednih izbora HDZ će idućeg tjedna u Saboru konkretizirati interpelacijom o radu Vlade, odnosno zahtjevom da se u parlamentu glasuje o povjerenju Milanovićevom kabinetu. Prekipjelo im je na Smjernicama ekonomske i fiskalne politike koje, tvrdi Martina Dalić, ugrožavaju ekonomsku stabilnost zemlje.

'Nakon loma u proračunu koji se zbiva u ovoj godini, nastavlja širenje deficita i jednostavno pokazuje da je digla ruke, da ne zna i da nema jasnu predodžbu kako zaustaviti financijski rasap i financijski raspad fiskalne politike', rekla je Dalić.

HDZ-ovci upozoravaju da zacrtani smjer ne odgovora gospodarskom trenutku i pozivaju Vladu da razmisli o svojoj sposobnosti da nastavi voditi državu. Domagoj Ivan Milošević Vladu optužuje za bezidejnost i kukavičluk jer osim porezne presije u ove dvije godine nije ponudila nikakve strukturne reforme.

'To zapravo govori i proračun za iduću godinu, odnosno smjernice za sljedeće tri godine, dakle, Hrvatska, kao što vidimo, tone sve dublje svaki dan i ova vlada, nijedna vlada, nema pravo odvući zemlju i sve nas u propast', istaknuo je Milošević.

Prijedlog smjernica ne čudi Đuru Popijača, kao logičan slijed katastrofalne i pogubne ekonomske politike.

'Kada se ekonomska politika svodi na poreznu presiju i agresiju i teror, tada se gospodarska politika svodi na potpuno gušenje poduzetničkih sloboda', izjavio je Popijač.

Smeta HDZ-ovcima i što u smjernicama nema naznaka kako će se pokrpati ovogodišnja proračunska rupa zbog koje će, smatraju, u prosincu doći u pitanje isplata plaća i mirovina, dok prozivke vladajućih da su im HDZ-ove vlade ostavile skrivene dugove nazivaju ispraznim tvrdnjama.

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić tvrdi da su projekcije iz Vlade potpuno suprotne onome što je u godišnjem izvješću Saboru rekao premijer Zoran Milanović.

Očekivali smo konkretne mjere, mjere koje će pomoći da izađemo iz gospodarske krize, no po podacima koje smo dobili čini se da sve ide u krivom smjeru, rekao je Salapić.

HDSSB, ističe Salapić, čvrsto želi da bude bolje, ali čini se da Vlada i premijer rade u krivom smjeru.

Za saborski SDP, Vladine Smjernice su realne i na tragu očekivanog. Radi se o realnim procjenama u objektivno teška vremena i u teškom okruženju, izjavio je Igor Rađenović (SDP).

Vlada je, kaže, dala sliku što bi se dogodilo kad se reformski potezi ne bi povukli.

Jozo Radoš
(HNS) danas nije želio govoriti o Smjernicama i najavama iz Vlade. ‘Nisam još vidio taj dokument, pa ne bih komentirao’, bio je kratak Radoš.