slučaj posavec

'Oporba kao da ne želi da se nešto otkrije i procesuira'

11.09.2021 u 12:09

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prozvao je u subotu dio oporbe rekavši da su njihove izjave oko uhićenja u Međimurju politikantske i "kao da ne žele da se nešto otkrije i procesuira", a poručio je i da institucije otkrivanja i progona samostalno rade svoj posao.

“Siguran sam da će ih već sadašnjost i budućnost demantirati u tim politikantskim izjavama, koje zapravo kao da ne žele da se to dogodi, ne žele da se nešto otkrije i procesuira”, izjavio je Božinović u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Nakon uhićenja međimurskog župana Matije Posavca i SDP-ovca Stjepana Kovača, 'mostovac' Nikola Grmoja jučer je kazao kako su ona politički motivirana s namjerom da "skrenu pažnju s afere u Kutini", dok je SDP-ov Arsen Bauk kazao je da su tako 'tajmirana' uhićenja o dva nepovezana slučaja "vješto izveden manevar DORH-a".

Božinović im je odgovorio navodeći statistiku, prema kojoj je ove godine u prvih osam mjeseci policija podnijela kaznene prijave za 86 posto više kaznenih djela koruptivnog karaktera nego prošle godine u isto vrijeme. 

“To je definitivno jedan veliki pomak, u odnosu na prošlu i ranije godine. Što znači da je u tom smislu policija, zajedno s USKOK-om i Državnim odvjetništvom skroz posvećena svom radu i tu se vide velike promjene”, kazao je.

Jedine promjene koje se ne vide je reakcija oporbe, smatra Božinović. 

“Kad god policija i državno odvjetništvo nešto poduzmu, odmah oporba govori da je to politizacija, ja uopće ne mogu razumjeti te ljude”, kazao je te poručio da svatko kome je stalo do činjenica, vidi da su institucije otkrivanja i progona samostalne u radu, što se potvrđuju iz dana u dan.

Božinović je komentirao i činjenicu da je, prema navodima istražitelja, u slučaj uhićenog Kovača uključen i jedan policajac. Poručio je da u policiji “ne postoji apsolutno nikakva tolerancija za protupravno ponašanje”.

Prošle godine je pokrenut postupak za više od 540, ove godine do sad za više od 320 policijskih službenika, naveo je Božinović.