šum u komunikaciji

Većina oporbe pozdravila održavanje sastanka s Plenkovićem, ali ne i Petrov: 'Nitko mi ne treba držati predavanje o dronu'

18.03.2022 u 14:18

Bionic
Reading

Saborska oporba nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu poručila je u petak da javnost u kriznim situacijama treba dobivati pravodobne i točne informacije

Proteklih tjedan dana svjedočili smo velikom šumu u komunikaciji, kontradiktornim navodima i različitim tvrdnjama vezanim uz letjelicu i to se naprosto više ne smije događati, izjavio je nakon sastanak predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Znamo da letjelica nije bila praćena kao letjelica nego kao odjek na radaru, da postoje problemi u praćenju i sustavu protuzračne obrane Hrvatske i da se radi na otklanjaju tih problema, znamo kada je dron udario i kojim je putem letio, naveo je Grbin.

A ono što ne znamo koja je bila namjera njegova lansiranja niti lokaciju odakle je krenuo te tko ga je ispalio, dodao je.

Grbin je naveo kako je istraga u tijeku te kako očekuje da će dati odgovor na pitanje o vrsti i količini eksploziva.

Za različite izjave dužnosnika NATO-a i premijera Plenkovića kazao je da je odgovorna Vlada odnosno Ministarstvo obrane koje je zaduženo za komunikaciju s NATO-om.

Izjava Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

I Domagoj Hajduković (Klub socijaldemokrata) podsjeća da je u vrijeme pada letjelice vladala kakofonija različitih informacija, poluinformacija i dezinformacija.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) ističe da javnost treba dobivati točne i povjerene a ne krive informacije.

„Apeliramo na to da se s informacijama ne izlazi van dok nisu apsolutno provjerene i međusobno usuglašene”, izjavila je Sandra Benčić (Možemo).

Dobili smo informacije da zemlje članice kroz koje je letio dron nisu obavijestile jedna drugu, pa onda ni NATO, otkrila je Benčić ocijenivši kako je riječ o ozbiljnom sigurnosnom propustu.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naglasio je pak važnost koordiniranog pristupa svih članica EU-a.

Predstavnici oporbe pozdravili su održavanje zajedničkih sastanaka s predstavnicima Vlade o važnim temama, osim Mosta čiji Božo Petrov je kazao da njemu nitko ne treba držati predavanje o dronu i objašnjavati da je to ozbiljna stvar.

„Smiješno je da smo potrošili gotovo dva sata da bi netko sanirao svoju štetu i pravio PR-ovske sastanke, da bih slušao informacije koje 95 posto mogu pročitati u medijima”, kazao je Petrov.

Sastanci bi trebali biti konstruktivniji i o ozbiljnim temama kao što su rast cijena, poljoprivreda, izdvajanja za obranu i slično , poručio je Petrov.