SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA

Oporba izrešetala Bandića na temu doktorata i 'zagrebačkog Manhattana': Dobro svirate, samo ne znamo po čijim notama

21.03.2019 u 11:11

Bionic
Reading

Na aktualnom satu Skupštine gradonačelnik Milan Bandić zaratio je s Tomislavom Tomaševićem (Zagreb je naš) oko projekta 'Grad u Gradu'. Tomašević mu je poručio da nije čudo to da ga je Muzička akademija predložila za počasni doktorat jer dobro svira, samo ne zna po čijim notama

Uoči početka današnje sjednice Skupštine Grada Zagreba SDP je tražio da se izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2018. stavi kao prva točka dnevnog reda, a osnivanje Sportskog holdinga kao druga.

Naime, obje točke su planirane za, kako je rekao u ime predlagatelja Matej Mišić, noćne sate, a kako je interes javnosti velik, tražio je da to bude ranije.

Međutim, taj, a i prijedlog Tomislava Tomaševića da se po hitnoj proceduri na dnevni red uvrsti rasprava o projektu 'Grad u Gradu', zbog čega je gradsko izaslanstvo boravilo u Dubaiju, vladajuća većina glatko je odbila.

Na prošloj sjednici, podsjetimo, Bandić je povukao Sportske objekte s dnevnog reda jer je shvatio da nema potporu HDZ-a. Oni su pak tvrdili da to ne mogu podržati jer nisu vidjeli razlog za osnivanje nove ustanove kad već jedna postoji.

Međutim, jučer su se predomislili i prijedlog će podržati. Već neko vrijeme priča se da su se koplja zapravo lomila oko toga čiji će čovjek biti na čelu nove tvrtke, pa je neslužbeno isplivalo da su u kombinacijama dva HDZ-ova čovjekai Robert Pavičić, dugogodišnji djelatnik, a onda i zamjenik ravnatelja ustanove Upravljanje sportskim objektima i Kazimir Ilijaš.

Na aktualnom satu Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez) ustvrdio je da se transparentnost u Zagrebu piše malim slovom jer nikako ili ne u potpunosti dobiva odgovore na pitanja koja postavlja Gradu.

'Zato ih sada postavljam sa zastupničke govornice. Tražim da mi se dostave ugovori i aneksi sklopljeni između Zagrebačkog holdinga i Končara, vezani za kupovinu i održavanje tramvaja, jer je evidentno da se sve više toga outsourca i da su troškovi održavanja sve veći. Međutim, rečeno mi je, iako se sve plaća javnim novcem, da su tajni', kazao je Petek.

Bandić je zatražio da mu se odgovora na vrijeme i precizno, a potom nadodao da ih, ukoliko u ugovorima ima klauzula o tajnosti, neće dobiti.

Petek smatra da se ugovori moraju pokazati jer se radi o javnom novcu i da je nalaz Državne revizije ukazao na niz manjkavosti, zbog čega je i dala negativno mišljenje.

  • +21
21. sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Iako mu je većina odbila prijedlog da se raspravlja o 'Gradu u Gradu', Tomašević je iskoristio priliku da postavi Bandiću nekoliko pitanja na tu temu. Zanimalo ga je, između ostalog, zašto nitko od gradskih pročelnika nije bio na javnoj tribini Društva arhitekata Zagreba, na kojoj su se tražili odgovori vezani uz spomenuti projekt.

Također, tražio je odgovor na pitanje zašto je rok za iskazivanje interesa oko projekta teškog preko 500 milijuna eura na milijun kvadrata zemljišta na Hipodromu i Velesajmu bio svega 15 dana.

'Uvjerite me da to niste dogovorili ranije', kazao je Tomašević gradonačelniku, a potom upitao i zašto se nije provela javna rasprava te poziva li se investitor prema studijama koje su plaćene i izrađene.

U svom stilu Bandić je odgovorio da će kada bude imao nešto reći, onda to i reći, podijeliti s javnošću i informirati Skupštinu.

'Do tada nemamo o čemu razgovarati', kazao je Bandić.

Tomašević mu je na to uzvratio da nije čudo da ga je Muzička akademija predložila za počasni doktorat jer dobro svira, samo ne zna po čijim notama.

Na upit SDP-ovog zastupnika Saše Molana što Grad radi po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih poslova za vrtiće i škole Bandić mu je održao lekciju iz povijesti.

'Znate li vi da do prije nekoliko godina niti jedna kuća u Novom Zagrebu nije bila uknjižena? Kada je gradio, Holjevac nije tada morao uknjižavati. Tada je bila jedna partija koja je donijela odluku da se gradi i gradilo se i crtalo na licu mjesta. Sad za rekonstrukciju Mosta slobode, a za njega nikada nije izdana građevinska dozvola, ali otvorio ga je drug Tito, Holjevac je bio mudar pa je pozvao Tita na otvorenje pa se nitko nije usudio pitati zašto nema građevinsku dozvolu. Ali ja to ne mogu raditi, ja moram poštivati statut, poslovnik i zakon i nemam drugog izbora', zaključio je Bandić.