SNIMKA PLJAČKE

Opljačkanim novcem iz Splita do stanova u Srbiji

13.10.2009 u 19:32

Bionic
Reading

Suđenje okrivljenima za pljačku 15 milijuna iz središnje splitske pošte u ožujku 2008. danas je na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno svjedočenjem Milana Rašete iz Rume (Srbija) koji je, iznoseći što su mu o pljački rekli pokojni sin i još dvojica okrivljenih, rekao da je četvrti pljačkaš iz banke Nebojša Sarajlija, kojega se ne spominje u optužnici USKOK-a

SPLIT - Danas je pregledana i video snimka s nadzornih kamera, na kojoj se vidjelo kako su četvorica maskiranih pljačkaša u samo sedam minuta ušli u poštu, onemogućili zaštitare, opljačkali milijunski iznos i pobjegli.

Prema optužnici, jedan od te četvorice je Rašetin sin Strahinja, koji je poginuo 9 mjeseci nakon pljačke; Zoranu Stevanoviću (36) i Milanu Mitiću (49) se sudi u odsutnosti, a identitet četvrtog pljačkaša nije bio poznat. Na optuženičkoj klupi u sudnici je sedmoro pomagača.

Jedini današnji svjedok Milan Rašeta (52) sudu je rekao detalje pljačke prenoseći što su mu rekli sin Strahinja, Milan Mitić i Zoran Stevanović. "U poštu su ušli moj sin Strahinja, Mitić, Stevanović i Sarajlija. Imali su pištolje. Moj sin i Sarajlija su imali metak u cijevi", rekao je Rašeta, dodajući kako je Mitić puzeći ušao u prostor u kom su zaštitari. "Poslije pljačke u Splitu svi su se vratili kućama osim Mitića jer je on imao zadatak zbrinuti novac", kazao je Milan Rašeta.

Prema njegovim riječima, Mitić je jednom muškarcu platio tisuću eura da mu džipom prebaci novac u Bosnu i Hercegovinu, dok je odatle u Srbiju novac prebacio Stevanovićev brat zaposlen u carini i to za 20.000 eura. Od ukradenog novca u Splitu, po riječima svjedoka, Stevanovićev brat je izgradio kuću, Sarajlija je dobio 240.000 eura, po 720.000 eura su dobili Stevanović i Mitić, dok je u Splitu ostalo 200.000 eura. Od novca zarađenog u pljački Stevanović je kupio dva stana u Beogradu, te po jedan u Novom Sadu, Loznici i Banji Koviljači.

"Sarajlija je ocu, majci i bratu kupio po stan u Subotici, a Mitić tri stana i to dva u Subotici i jedan u Beogradu. Dok su svi dobili novac moj sin nije dobio ništa nego je pri povratku u Beograd uhapšen zbog pokušaja ubojstva (Đorđa Ždrale)", dodao je svjedok.

Milan Rašeta je sucu Brunu Kleinu dao brojeve telefona optuženih i fotografiju pokojnog sina Strahinje i Nebojše Sarajlije, koji je po njegovom svjedočenju četvrti pljačkaš iz splitske pošte. Dodao je kako misli da je Sarajliji to bila prva pljačka.

Kazao je i da je čuo da je ideja za razbojstvo u splitskoj pošti došla od stanovitog Čube, kojem ne zna ime i prezime, ali zna da je vođa svih pljački po Bosni i Hercegovini.

Pokazavši na Mladena Stupala na optuženičkoj klupi, Rašeta je kazao da je to Jozo Mafiozo, kojeg je upoznao u Srbiji vezano za automobile iz Italije.

Na optuženičkoj su klupi pomagači četvorice pljačkaša uhićeni i pritvoreni dva mjeseca nakon pljačke: Jozo Certa (43), Miroslav Hršum (47), braća Miro (56) i Emil Cokarić (50), djelatnica Hrvatske pošte u Splitu Vesna Vuco (47), Mladen Stupalo (44) i Boris Marušić (43).

Pokojni Strahinja Rašeta (23), sin današnjeg svjedoka, poginuo je u Beogradu devet mjeseci nakon splitske pljačke, kad je podmetao eksploziv pod automobil Milana Mitića, s kojim se posvađao zbog podjele opljačkana novca.

Splitskom dijelu skupine pripalo je 10 posto plijena iz pljačke. Splićani su "kolegama" pomagali u bijegu, skrivali ih po stanovima, nosili im hranu, telefonske kartice i sve ostalo što im je trebalo za pljačku. Splitska je policija u kotlovnici bolnice na Križinama pronašla 1,5 milijuna kuna koje je skrio kotlovničar i sudionik u pljački Emil Cokarić

Na suđenju za pljačku pošte u Splitu puštena je snimka na kojoj se vidi tijek događaja, a snimku je prenio Dnevnik.hr