bojkot

Vrije na Filozofskom: Borasov dekan prekinuo sjednicu; uslijedilo je polusatno lupanje po klupama

28.10.2020 u 22:51

Bionic
Reading

Profesor Neven Jovanović, jedan od kandidata za dekana Filozofskog fakulteta, ustvrdio je u srijedu da se tim fakultetom ne može upravljati silom ni manipulacijama

To je velika i složena sveučilišna zajednica kojom je nužno upravljati u duhu partnerstva i uzajamnosti, uz uvažavanje pravila, običaja, ljudi, istaknuo je Jovanović.

Profesor Jovanović jedan je od troje kandidata za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG), a kao i drugo dvoje kandidata - profesori Renata Geld i Tomislav Galović, trebao je u srijedu na izvanrednoj sjednici Vijeća FFZG-a predstaviti svoj program.

Po odluci obnašatelja dužnosti dekana profesora Miljenka Šimprage, izvanredna sjednica podijeljena je u tri dijela - dva puta predstavljanje i jednom glasanje.

Kako je u izjavi Hini objasnio Šimpraga, takvu odluku donio je zbog epidemioloških razloga i sukladno odluci Nacionalnoga stožera civilne zaštite da na javnim skupovima može biti maksimalno 50 osoba, a fakultetsko vijeće ima 91 člana plus četiri člana uprave. Ocijenio je da je morao prekinuti sjednicu zbog bojkota nepozvanih članova vijeća, koje su poduprli i kandidati Jovanović i Geld.

Na molbu Hine o tijeku spomenute sjednice pisanim putem očitovali su se i kandidati Jovanović i Geld koje je Šimpraga apostrofirao.

Jovanović je tako podsjetio da su kolegica Geld i on u ponedjeljak, 26. listopada, pozvali o.d. dekana da im javi hoće li se sjednica održati i u kojem terminu. Napomenuo je kako je na njihovu fakultetu inače običaj da dekan na dužnosti pozove kandidate na sastanak i s njima dogovori detalje, a pozivi za sjednice vijeća redovno se upućuju tjedan dana ranije.

Ali dodao je, do toga nije došlo te su bili zabrinuti, a na upit su dobili odgovor dekana da će se sjednica održati, da će imati 20 minuta za predstavljanje programa i da će odgovarati na pitanja članova vijeća. O satu sjednice pak nisu dobili podatke, jer je o.d. dekana naveo da "prati epidemiološku situaciju". Potom su u utorak poslijepodne članovi vijeća dobili obavijest da će se izvanredna sjednica održati trodijelno: prvi dio ove srijede, s početkom u 9,30 sati, drugi dio 4. studenoga s početkom u isto vrijeme, a termin trećeg dijela (glasanja) "bit će im dostavljen naknadno".

Odluka donesena bez konzultacija, vijeće protiv "trodijelne" sjednice

Kandidati Geld i Jovanović upozorili su da je o.d. dekana ovakvu odluku donio bez konzultacija s vijećem i kandidatima te podsjetili kako je Šimpraga osobno inzistirao da se sjednica održi uživo u Dvorani VII (najvećoj dvorani FFZG-a). Pritom je prethodno sam odlukom ograničio broj ljudi u toj dvorani na 50, uz dodatno inzistiranje na tumačenju da je sjednica Fakultetskog vijeća "javno okupljanje", a ne, recimo, dio redovnog poslovanja fakulteta.

S druge pak strane, nije razmatrao mogućnost održavanja sjednice putem video-konferencije, navodno jer je sustav za učenje na daljinu na prošloj sjednici tri puta "padao". Okolnost da Filozofski fakultet ima na raspolaganju još dva sustava za video-konferencije (zovu se Tau i Microsoft Teams) obnašatelj dužnosti dekana, koliko znamo, nije uzeo u obzir.

Na poziv na "trodijelnu" sjednicu reagirali su kandidati i članovi vijeća upozoravajući da se vijeće sastaje radi rasprave i da nema valjane rasprave ako jedan dio članova ne može čuti pitanja i odgovore koje postavlja i dobiva drugi dio članova što ne bi vodilo formuliranju zajedničkoga stava i donošenju zajedničke odluke. Dodatno je problematično što su podjelom svi studenti svrstani u jednu grupu, te bi se prva polovica vijeća sastala bez sudjelovanja studenata.

Ali, dodao je Jovanović, reakcije kandidata i članova vijeća, upućene elektronskom poštom, ostale su bez odgovora obnašatelja dužnosti dekana.

Članovi vijeća zahtijevali sjednicu u punom sastavu, nezadovoljstvo iskazali lupanjem

Zato su, istaknuo je Jovanović, u terminu zakazanom za prvi dio sjednice, u Dvoranu 7 došli svi članovi vijeća i njihovi zamjenici, i oni koji su bili na popisu i oni koji nisu. Od o.d. dekana zahtijevali su da se sjednica vijeća održi u punom sastavu, istodobno, o čemu pak Šimpraga nije želio razgovarati, te je ponovo isticao epidemiološke razloge i konstatirao da se sjednica u ovim uvjetima ne može održati, ali nije predložio nikakvo daljnje rješenje.

Potom su obnašatelji dužnosti dekana i prodekana napustili dvoranu, osim prodekana Tomislava Galovića koji je trebao, kao kandidat za dekana, prvi izlagati svoj program.

Jovanović je posvjedočio da su članovi vijeća i njihovi zamjenici nezadovoljstvo izostankom rasprave i volje za dogovor iskazali dugotrajnim lupanjem o klupe u dvorani koje je trajalo oko pola sata. Nakon što se Šimpraga u jednom trenutku vratio u dvoranu prekinuli su lupanje očekujući da će o.d. dekana nešto reći, ali to se nije dogodilo i Šimpraga je ponovno izašao iz dvorane, lupanje se nastavilo, a nedugo zatim je iz dvorane izašao i prodekan Galović.

Nakon nekog vremena članovi i njihovi zamjenici u urudžbeni su ured predali zahtjev da se sjednica vijeća održi u punom sastavu i istodobno, a desetak članova vijeća u dekanatu je o tome potom razgovaralo s o.d dekana koji je izražavo povrijeđenost i nezadovoljstvo i naposlijetku izjavio da će razmotriti mogućnost da se sjednica održi online, u punom sastavu vijeća.

Profesorica Gled izvijestila je kako je nakon tog razgovora uputila email profesoru Šimpagi u kojemu mu zahvaljuje na spremnosti "da razgovara s članovima Vijeća i s njom osobno", te da su u razgovoru "utvrdili da je došlo do nesporazuma jer do o.d dekana nisu stigle molbe vijećnika i kandidata za dekana, te ih nije uspio pravovremeno uzeti u obzir".

"Najljepše vas molim da dogovorite adekvatni format online sjednice, a ja osobno i članovi Vijeća smo i dalje na raspolaganju za dogovor", stoji u emailu profesorice Gled.

Jovanović pak smatra kako bez pažljivih priprema, dogovora, spremnosti na slušanje i učenje FFZG neće dobro funkcionirati što je osobito važno u neizvjesnoj i rizičnoj situaciji kao što je trenutačna pandemija.

Ali, sigurni su Geld i Jovanović, kad se svi na FFZG-u okupe oko zajedničkoga cilja, oni mogu mnogo, a ići protiv njih vrlo je teško i ne koristi ni fakultetu niti Sveučilištu.