MOKRI SNOVI I SUROVA STVARNOST

Opet fijasko: Nitko se nije prijavio na Baldasarov natječaj

26.02.2015 u 14:26

Bionic
Reading

Projekt koji je splitski gradonačelnik uporno gurao punih šest mjeseci, davanje derutne Turističke palače na Rivi na dugogodišnje plodouživanje privatnim investitorima, neslavno je propao: na javni natječaj nije pristigla nijedna ponuda

Baldasaru je to trebala biti prva veća investicija pa je zbog nje sazvao nekoliko sjednica Gradskog vijeća i žestoko ratovao s oporbom, a jednog njihovog vijećnika kupio je obećanjem da će izgraditi javu garažu u njegovom kvartu. Prvi javni natječaj poništen je nakon što je na njemu pobijedila tvrtka Baldasarovog donatora iz kampanje Stipe Mađora, dok su zbog dvojbenih formalnih propusta odbačene povoljnije ponude.

Turistička palača na Rivi u stvarnosti je derutni montažni objekt još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, u kojemu je danas smješteno nekoliko kafića, turističkih agencija i drugih sadržaja, uz bezbroj ilegalnih dogradnji i montažnih konstrukcija.

Plan splitskog gradonačelnika bio je dodijeliti zgradu na tridesetogodišnje plodouživanje privatnom investitoru koji bi uložio u temeljitu obnovu i potom u gradski proračun uplaćivao najam.

Drugi natječaj objavljen je sa znatno postroženim uvjetima, kraćim rokom trajanja ugovora i višom cijenom mjesečne najamnine pa se vjerojatno zbog toga nitko nije prijavio.

Ivo Baldasar u četvrtak se tek oglasio priopćenjem u kojemu priznaje da neće uspjeti ostvariti projekt do ovog ljeta, kako je planirao, ali i najavio da neće odustati. Za početak će napraviti analizu i utvrditi razloge zašto se nitko nije prijavio.

'Sada je očito da ne možemo stići urediti Turističku palaču prije turističke sezone i, da ne bismo oštetili ljude koji ondje rade, s novim planom realizacije ići ćemo u listopadu. Međutim, do početka sezone očistit ćemo taj prostor od šatora i staklenika', najavio je gradonačelnik Splita.

Inače, kako tportal doznaje, gradske službe nedavno su produljile ugovore svim najmoprimcima u ovom objektu, i to sve do 2018. godine, a većini njih najamnina je povećana za čak 120 posto.