napetost raste

Opći štrajk u Mjanmaru, prosvjednici ustrajni u osudi hunte

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 22.02.2021 11:53
  • Objavljeno 22.02.2021 u 11:53
Mjanmar

Mjanmar

Izvor: Profimedia / Autor: Chaiwat Subprasom/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Policija u Mjanmaru počela je u ponedjeljak rastjerivati prodemokratske prosvjednike dok su diljem zemlje zatvorene sve radnje zbog općeg štrajka koji je sazvan u znak protivljenja vojnom udaru, usprkos upozorenju vlasti da bi svaki sukob mogao značiti i gubitak života

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti, hunta ne uspijeva smiriti svakodnevne prosvjede i građanski neposluh te se oglušuje na pozive da se oslobodi izabrana čelnica Aung San Suu Kyi i da se poništi vojni udar od 1. veljače.

Prosvjedi su organizirani u gradovima i mjestima diljem Mjanmara, od sjevernih brežuljaka na granici s Kinom, preko središnjih ravnica, delte rijeke Irrawaddy do južne prevlake.

U glavnom gradu Naypyitawu, gdje se nalazi stožer vojske, na prosvjednike su krenula razna policijska vozila te kamion s vodenim topovima kako bi se razbila gomila. Ljudi su počeli bježati kada su policajci oborili neke prosvjednike na zemlju.

"Love nas i hapse, a mi samo miroljubivo prosvjedujemo", rekla je jedna žena na video snimci objavljenoj na Facebooku.

Kasno u nedjelju, državni medij MRTV je upozorio da bi prosvjednici mogli smrtno stradati.

"Proavjednici potiču ljude, a posebice tinejdžere i ostale mlade, na sukobe u kojima bi mogli izgubiti živote", objavio je MRTV.

  • +4
  • +1

Protesti u Mjanmaru

Izvor: EPA / Autor: NYEIN CHAN NAING

Iako je odgovor snaga sigurnosti na prosvjede manje žestok nego u ranijim neredima tijekom gotovo polustoljetne vojne vladavine, u subotu je u Mandalayu ubijeno dvoje prosvjednika, dok je u petak u Naypitawu ustrijeljena jedna žena koja je kasnije preminula.

Glavni tajnik UN-a poziva na okončanje represije

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u ponedjeljak vojnu vlast da zaustavi represiju i oslobodi stotine zatvorenih nakon prevrata.

"Danas pozivam mjanmarsku vojsku da odmah zaustavi represiju. Oslobodite zatvorenike. Okončajte nasilje. Poštujte ljudska prava i volju naroda izraženu na nedavnim izborima", rekao je Guterres pred Vijećem UN-a za ljudska prava u Ženevi.

  • +7
  • +4

Vojni udar u Mjanmaru

Autor: LYNN BO BO

"Vidimo potkopavanje demokracije, primjenu brutalne sile, proizvoljna uhićenja, represiju u svim njezinim oblicima. Ograničenja građanskog prostora. Napade na civilno društvo. Ozbiljna kršenja prava manjina bez pozivanja na odgovornost, uključujući ono što se s pravom naziva etničkim čišćenjem Rohindža. Popis se nastavlja. "

Vojska ne uspijeva suzbiti prosvjede

Vojska ne uspijeva suzbiti demonstracije i građanski neposluh koji su slijedili nakon puča i uhićenja čelnice Aung San Suu Kyi te ostalih vladinih dužnosnika pa čak i nakon obećanja o održavanju novih izbora te strogih upozorenja o sankcioniranju bilo kakvog otpora te naposljetku i "krvave subote".

Udruga za pomoć političkim zatvorenicima je objavila da je od vojnog udara uhićeno, optuženo ili kažnjeno 640 ljudi, među kojima su bivši članovi vlade i protivnici vojnom preuzimanju vlasti.

U zemlji u kojoj se na datume gleda kao na znakovite, prosvjednici su uočili značenje datuma 22. 2. 2021. i usporedili ga s 8. 8. 1988. kada su također održane masovne demonstracije protiv vojske koje su ugušene u krvi.

Posebni izvjestitelj UN-a za Mjanmar, Tom Andrews, rekao je da je duboko zabrinut upozorenjima hunte prosvjednicima.

"No, za razliku od 1988., akcije snaga sigurnosti se snimaju i bit ćete pozvani na odgovornost", napisao je Andrews na Twitteru.

Facebook je u nedjelju izbrisao glavnu stranicu mjanmarske vojske prema standardima koji zabranjuju poticanje na nasilje, priopćila je ta kompanija, dan nakon što su u Mjanmaru ubijena dva prosvjednika kada su policija i vojska zapucali na prosvjedu protiv puča 1. veljače.

Iz istog razloga je uklonjena i stranica MRTV-a.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je rekao da je SAD "duboko zabrinut". Državni tajnik Antony Blinken je poručio da SAD nastavlja s "odlučnom akcijom" protiv vojnih vlasti, poručivši da je SAD "uz narod Burme".

Francuska, Singapur, Velika Britanija i Njemačka su također osudili nasilje.

Spisatelj i povjesničar Thant Myint-U je ocijenio da se prostor za miroljubivo rješenje smanjuje.

"Ishod će ovisiti o dvije stvari: volji vojske koja je prije slomila brojne prosvjede te hrabrosti, umješnosti i odlučnosti prosvjednika, tj. većeg dijela društva", rekao je Myint-U.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!