NEpravedan pravilnik

Opačak Bilić: Koplja se lome na 'malim ljudima' uz granicu s BiH

07.04.2022 u 16:03

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Marina Opačak Bilić upozorila je u četvrtak na pravilnik prema kojem se visokim kaznama kažnjavaju "mali ljudi" za prijenos određenih proizvoda preko granice, rekavši kako se nelogičnosti toga pravilnika najviše vide na granici s BiH

Opačak Bilić je u slobodnom iznošenju stajališta upozorila na, kako je rekla, kažnjavanje preživljavanja, podsjetivši na slučaj bake Zorke Kevrić iz Vodnjana koja je kažnjena s 18.500 kuna jer je prodavala peršin i češnjak na kojima nije istaknula jasno, vidljivo i čitljivo cijenu u kunama.

Navela je i da slične primjere imaju i nakon donošenja novog, po njoj nepravednog i neadekvatnog, pravilnika Ministarstva financija vezanom uz ograničenje i kažnjavanje za prijenos određenih proizvoda te o dozvoljenom iznosu robe koja se prenosi preko granice iz trećih država.

Pojasnila je i kako najveći broj primjera neadekvatnosti takvog Pravilnika pojavljuju uz granicu s BiH, jer veliki broj građana živi uz granicu s tom državom.

Opačak Bilić kazala je da, po tom pravilniku, oni koji žive do 15 km zračne linije od državne granice sada mogu uvesti robu u vrijednosti do 300 kn, što je, smatra, apsolutno nepravedno mali iznos. Istovremeno, taj iznos za ostale građane je 2200 kn.

Također, upozorila je i na visoke iznose kazni koje se naplaćuju za, kako je rekla, kilu rajčice.

Navodeći kako nije protiv da se poštuju propisi i pravilnici, Opačak Bilić rekla je da se "koplja uvijek lome" i trenira strogoća isključivo na "malim ljudima", koji često niti ne znaju da su prekršitelji i nisu imali namjeru oštetiti državu.

"Bez prilike za opomenu ili upozorenje kažnjavamo i dodatno zatrpavamo sudove", poručila je.