park šuma

Google objavio nove snimke Marjana kojeg je pokosio potkornjak. Šteta je katastrofalna

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 06.08.2019 21:26
  • Objavljeno 06.08.2019 u 21:15
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot Google

Još prošle godine utvrđeno je da je u splitskoj Park-šumi Marjan od ukupno 64.000 stabala, njih oko 13.000, to jest jedna petina, osušena ili zaražena mediteranskim potkornjakom, kukcem koji svojim djelovanjem ugrožava vitalnost stabala. Tad je Gradsko vijeće odlučilo poduzeti sve rapoložive mjere na suzbijanju potkornjaka na Marjanu

Na srpanjskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća ove godine gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Nenad Ružić, Mate Omazić i Dragan Brtan izvijestili su o sanaciji marjanske šume, piše Dalmacija danas.

- Mogu reći da su radovi na Marjanu gotovi. Sve je posječeno što je trebalo posjeći! Sada nas očekuje monitoring, promatranje stanja. Potkornjak je u većini predjela u drastičnom padu, ponegdje ga još ima. Nakon ljeta, kada se potkornjak primiri, vidjet ćemo stvarno stanje.

Tehnički gledano, tvrtka Matima je uspostavila 90 žičanih linija. Toliko je bilo potrebno da se stigne do svakog stabla. Uklonjeno je 12.790 kubika drvne mase ili 38 tisuća stabala i to suhih i zaraženih. Osim Matime, bile su uključene i gradske službe i tvrtke - rekao je, među ostalim, Nenad Ružić, predsjednik Radne skupine za Marjan.

Koliko je i je li uopće velika intervencija u marjanskoj šumi rezultirala iskorjenjivanjem nametnika, znat će se kroz nekoliko mjeseci, a u međuvremenu je Google izbacio najnoviji set zračnih snimki koje pokrivaju i Split. Dalmacija danas napravila je usporedbu slika šume snimljene iz zraka, prije i nakon prve faze sanacije.

  • +5
  • +2

Sve je više srušenih bolesnih stabala iz Park šume Marjan

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!