MESIĆ UPOZORIO

'Ono što je Stožer učinio u Vukovaru radili su još samo kninski odmetnici!'

  • +11

Blokiran državni vrh na Danu sjećanja u Vukovaru

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Ali danas zapriječiti prolaz građanima ili nosiocima državne vlasti, to je bez presedana u svijetu, a u Europi sigurno, rekao je Mesić

Bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) usporedio je događanja u Vukovaru, nakon što je Stožer za hrvatski Vukovar blokirao put službenom protokolu i praktično iz kolone sjećanja istjerao predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića i prvog čovjeka Sabora Josipa Leku, s pobunjenicima u Kninu 90-ih godina prošlog stoljeća.

'Jasno je da se ovdje ne radi o ćirilici. Ovo je političko pitanje i autori su ne stožeraši, koji se postave na cesti i spriječe državni vrh da prolazi, što je svakako bezakonje. To je nezamislivo u modernoj Europi. To su samo mogli kninski odmetnici kada im je JNA stajala iza leđa! Oni su onda mogli zapriječiti prolaz na cestama u Republici Hrvatskoj. Ali danas zapriječiti prolaz građanima ili nosiocima državne vlasti, to je bez presedana u svijetu, a u Europi sigurno', kazao je u razgovoru za AA Mesić.

Nadalje je naglasio kako 'mi u Hrvatskoj ni u kojem slučaju nismo ratovali protiv ćirilice'.

'Za vrijeme brutalnog rata koji smo izdržali, te brutalne agresije koju smo izdržali i pobijedili u tom ratu, nikad nitko nije spomenuo neku odioznost prema ćirilici. Prije svega, Jugoslavenska narodna armija (JNA) je imala u obvezi latinicu. Svaki onaj koji bi došao samo sa znanjem ćirilice morao je ići na opismenjavanje da bi znao i latinicu. Bile su zapovijesti na srpskom, na ekavici, a pismo je bilo latinica', podsjetio je te dodao: 'Dakle niti smo ratovali protiv ćirilice, niti to što znači nekoliko ploča. Jasno je da su ljudi frustrirani i upravo je na tome lako dizati nacionalne tenzije, na tom je lako dobiti ljude. Da ne misle kako nemaju posla. Oni stožeraši koji tamo dežuraju, koji za to imaju vremena, nijednom nisu rekli da traže posla. Ne traže posla, jer su njihove mirovine znatno veće od plaća svih onih koji rade', rekao je Mesić.

Državni protokol odustao je od kolone sjećanja. Naime protokolom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine bilo je predviđeno, kao i svake godine dosad, da se sudionici obilježavanja okupe u krugu bolnice odakle se u koloni sjećanja kretalo do Memorijalnog groblja.

Međutim Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo je kolonu sjećanja prema groblju odmah nakon intoniranja himne i minute šutnje, na samom početku programa komemoracije, dok su u krugu bolnice programu ostali nazočiti predstavnici državnog vrha zajedno s ratnim zapovjednicima obrane Vukovara Milom Dedakovićem, Brankom Borkovićem i Tomislavom Merčepom.