ZMAJLOVIĆ DIGAO NA NOGE S. BROD

'Onečišćenje je štetno, ali nije opasno za zdravlje ljudi'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2012 19:07
  • Objavljeno 29.10.2012 u 19:07
Mihael Zmajlović

Mihael Zmajlović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Predstavnici sedam udruga i gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara poslali su ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću prosvjedno pismo zbog izjave da onečišćenja zraka koja stižu iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu nisu štetna za zdravlje građana te od njega traže da se ispriča. Ministar Zmajlović je danas pojasnio kako onečišćenja zraka koja stižu iz susjedne države, iz rafinerije u Bosanskom Brodu ozbiljan problem i ozbiljno ugrožava kvalitetu života Brođana, ali u ovom trenutku nije opasna za zdravlje ljudi

'Najoštrije osuđujemo izjavu ministra Mihaela Zmajlovića koji nije samo potpuno zanemario najveći ekološki problem u Republici Hrvatskoj, nego je pokazao i nepoznavanje hrvatskih propisa i zakona. Ministar bi morao znati da građani Slavonskoga Broda udišu zrak druge kategorije i da je dokazano kako dugotrajna izloženost štetnim utjecajima onečišćenoga zraka utječe na zdravlje ljudi, a ne samo na kvalitetu života, kako gospodin Zmajlović licemjerno zaključuje', ističu u pismu.

Navode da ministar ima obvezu zastupati interese svih građana Republike Hrvatske pa tako i građana Slavonskoga Broda posebice kad je riječ o pravu na čist zrak i čovjekovo zdravlje te da bi trebao doći u Slavonski Brod i ispričati se Brođanima.

Na sastanku gradonačelnika i sedam građanskih udruga predstavnik Brodske ekološke udruge Zemlja Ante Nikolaš rekao je kako je problem teško riješiti, jer je zagađivač zraka u drugoj državi. Dodao je da je zato odgovornost na državi, jer nije zaštitila svoje građane te da je problem i u tome što se prema tom problemu Brodsko-posavska županija odnosi pasivno.

Vesna Šmit iz Građanske inicijative za čist zrak istaknula je kako onečišćenje zraka štetnim plinovima iz bosanskobrodske rafinerije treba staviti među prioritete koje treba riješiti u odnosu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


'Izjava ministra da onečišćenje nije štetno za zdravlje nama je neshvatljiva. Mi smo svjesni da su vlasnici rafinerije tisućama kilometra daleko i da ih zanima samo profit. Nas zanima samo zdravlje', rekla je Miroslava Rajković, predsjednica Udruge Nada koja okuplja žene oboljele od raka dojke.

Nakon ministrove izjave na Facebooku je pokrenuta grupa pod nazivom 'Kad ako ne sad – Brođani ne dajte da nas truju', kojoj se u samo nekoliko dana pridružilo više od 11.000 članova. Pokretač te grupe Dalibor Vašarević pozvao je građane 31. listopada u 17 sati na prosvjed ispred Radničkoga doma u Slavonskome Brodu koji će završiti na glavnome gradskom trgu.

Slavonskobrodski gradonačelnik, nakon višekratnih prekoračenja onečišćenja zraka izmjerenih na postaji u tome gradu, poslao je u petak, 26. listopada, pismo predsjedniku Republike, premijeru i mjerodavnim ministarstvima u kojemu traži da se brže počne rješavati problem emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu.
Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode u subotu su izvijestili o mjerama koje poduzimaju u vezi s koncentracijom sumporovodika u Slavonskome Brodu te su među ostalim naveli kako je najvažnije da koncentracija sumporovodika ne ugrožava zdravlje ljudi, što je izazvalo burne reakcije Brođana.

'ONEČIŠĆENJE IZ RAFINERIJE U BOSANSKOM BRODU IPAK ŠKODI KVALITETI ŽIVOTA, A NE ZDRAVLJU

Stoga je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas odlučio objasniti svoju izjavu istaknuvši kako su onečišćenja zraka koja stižu iz susjedne države, iz rafinerije u Bosanskom Brodu ozbiljan problem i ozbiljno ugrožava kvalitetu života Brođana.

'Već prvi dan kad sam preuzeo funkciju ministra uputio sam dopis resornom ministru Republike Srpske i tražio da se sastanu radne skupine, stručne, koje će pronaći način kako taj problem riješiti', rekao je ministar Zmajlović danas novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nakon otvaranja XII. međunarodnog simpozija gospodarenja otpadom.

Ministar Zmajlović također je rekao kako taj problem nije od jučer i nema instrumenata da ga riješe preko noći.

'Ali je učinjeno sve što je bilo moguće, osigurana su sredstva i u Fondu za zaštitu okoliša za izgradnju nove mjerne postaje koja će trebati utvrditi i dokazati stvarni izvor onečišćenja. Izradit će se i katastar onečišćivača koji će isto tako s jedne i druge strane Save trebati detektirati onečišćivače i nakon toga sjesti ponovno sa susjednom državom i naći rješenje. To je ozbiljan potencijalno međudržavni problem i zato poduzimamo i radimo sve da se to otkloni', rekao je.

Dodao je da koncentracija sumporovodika, koja je bila taj dan očitana, nije prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije ona koja ugrožava zdravlje ljudi.

'Dakle, ona ugrožava kvalitetu života, ali u ovom trenutku nije opasna za zdravlje ljudi, ali opet predstavlja veliki problem', rekao je ministar Zmajlović.
Na upit novinara hoće li tamo otići, ministar je odgovorio da će otići ako bude potrebno.

'Putem inspekcije Ministarstvo je kontinuirano na terenu, prati situaciju. Ako bude posebno incidentnih situacija, naravno da ću doći u Slavonski Brod', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi