ISTOVREMENO DVA IZBORNA SKUPA

Omiš: Nezavisni o vrtićima, a Karamarko o ustašama i partizanima

05.03.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Nedjeljni izvanredni lokalni izbori u petnaestak gradova i općina smatraju se odmjeravanjem snaga između SDP-a i HDZ-a, odnosno uvodom u parlamentarne izbore, ali jedan grad ipak je poseban. U Omišu, u kojem je nezavisni kandidat Ivan Kovačić u ljeto 2013. prekinuo dva desetljeća vladavine HDZ-a, prvi put se testira zajednička moć niza nezavisnih dalmatinskih lista, čiji je neformalni predvodnik gradonačelnik Metkovića Božo Petrov

On je u srijedu poslijepodne došao podržati Kovačića, zajedno sa splitskom nezavisnom vijećnicom Marijanom Puljak, načelnikom Primoštena Stipom Petrinom, mladim predsjednikom Gradskog vijeća Vrgorca Antom Pranićem, još mlađim načelnikom Zadvarja Ivanom Krželjem te nekoliko predstavnika neovisnih snaga u Dubrovniku, Imotskom i Sutivanu na Braču. Svi oni govorili su na predizbornom skupu na glavnom gradskom trgu pred nekoliko stotina Omišana i usput najavili da definitivno izlaze i na izbore na državnoj razini.

Upravo izvanredni lokalni izbori u ovom malenom gradu bit će im pravi lakmus-papir: ovdje je HDZ preko svog gradonačelnika Ivana Škaričića vladao još od početka devedesetih i iza sebe uglavnom ostavio pustoš. Kovačić je pobijedio na tijesnim izborima, na kojima je prethodna vlast čak pokušala naknadnim prebrojavanjem glasova promijeniti rezultat, što je izazvalo masovne prosvjede i Škaričićevo povlačenje u zavjetrinu. Njegov županijski HDZ i župan Zlatko Ževrnja postavili su ga na mjesto ravnatelja doma umirovljenika na splitskoj Zenti.

'Stabilizirali smo gradske financije, vratili petnaestak milijuna kuna dugova, od našeg dolaska na vlast Omiš prvi put u zadnjih 20 godina posluje pozitivno, a prva smo vlast koja nije prodavala gradsko zemljište nego je kupovala novo, za proširenje groblja', pohvalio se Kovačić na svom glavnom predizbornom skupu.

Otvorio bi dosad i obećani novi vrtić, zbog čega je prodao bivši Škaričićev službeni automobil, ali spriječilo ga je rušenje proračuna. Umjesto toga, oko 700 tisuća kuna potrošit će se na nove izbore koje je isprovocirao HDZ kupivši gradskog vijećnika praktički nepostojeće stranke HDSSD.

'Izbori prije dvije godine bili su referendum za skidanje Škaričića, a ovi su isti takvi. Tada smo skinuli Škaričića, ali nismo ga se riješili: ovo je izuzetna prilika da se stvarno riješimo njega, ali i ostalih ljudi koji su zagađivali omišku političku javnost ogromnom glađu i osobnim interesima', dodao je Kovačić. Protiv svog prethodnika, inače, podnio je petnaestak prijava Državnom odvjetništvu i USKOK-u, no baš nijedna dosad nije procesuirana.

Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov kazao je da je Ivana Kovačića 'od prvog dana osjetio kao brata' te da su sami Omišani u zadnjih godinu i pol osjetili što je radio - jednako kao što su osjetili što je bivša vlast radila punih dvadeset godina. Marijana Puljak kazala je da je upravo u Omišu u zadnje dvije godine dokazano da je moguće mijenjati ustaljene političke obrasce, smanjiti gradske dugove te ulagati vrijeme i novac u projekte i budućnost. Ipak, najveće oduševljenje izazvao je primoštenski načelnik Stipe Petrina

'Umjesto da smo bogataši, zbog njih smo kontejneraši!', uskliknuo je Petrina nakon žestokog obračuna s dvije najveće političke stranke.

Na drugoj strani grada, u omiškom hotelu Plaža, istovremeno se održavao HDZ-ov skup - brojnošću podjednak, ali koncepcijski dosta različit. Iz Zagreba je potegao predsjednik stranke Tomislav Karamarko i u prepoznatljivom stranačkom maniru održao govor o Domovinskom i Drugom svjetskom ratu, Tuđmanu i Titu, hrvatskim braniteljima i neveseloj gospodarskoj situaciji u državi. Lokalnim problemima bavio se tek njihov kandidat za gradonačelnika Mijo Mimica, inače bivši dogradonačelnik Omiša u doba Ivana Škaričića

'Imamo petnaest projekata, a u ponedjeljak nastavljamo tamo gdje su nas zaustavili i to zato što ova vlast nije učinila ništa', rječit je bio Mimica.

Nedjeljni izbori po svim će predviđanjima biti vrlo tijesni. Drugih bitnih aktera nema, tek je očito da će širok spektar stranaka - od ljevice do desnice koju HDZ nije uvukao u svoj tabor - i dalje podržavati Ivana Kovačića