laboratorijski pokusi

Omikron zarazan na raznim površinama dulje od izvornog SARS-CoVa-2

16.03.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Najnoviji laboratorijski pokusi pokazali su da čestice omikrona mogu preživjeti na raznim površinama i pritom su zarazne dulje od čestica izvornog SARS-CoVa-2

Istraživači su, u sklopu studije pokapali različite površine na sobnoj temperaturi kapljicama zaraznog virusa iz izvorne verzije koronavirusa i kapljicama varijante omikron BA.1.

Ustanovili su da je na glatkim površinama, poput stakla, nehrđajućeg čelika i plastične ploče omikron bio zarazan i nakon tjedan dana, dok čestice izvornog SARS-CoVa-2 četvrti dan više nisu bile zarazne kada su se zadržale na nehrđajućem čeliku i plastičnim pločama, odnosno sedmi dan na staklenim površinama.

Rezultate su objavili na internetskoj stranici bioRxiv koja još nije prošla stručnu recenziju.

Na papirnatnoj maramici i papiru za ispis izvorni virus više nije bio zarazan nakon 30 minuta. Omikron se pokazao zaraznim i nakon 30 minuta, ali ne i nakon sat vremena, pokazali su nalazi.

U najvećem broju slučajeva SARS-CoV-2 se prenosi zrakom respiratornim kapljicama, a zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama je rjeđa.

Nova studija "ističe važnost higijene ruku i čišćenja površina koje redovito dodiruju različite osobe", rekao je koautor studije Leo Poon sa Sveučilišta u Hong Kongu. Posebno treba voditi računa o higijeni površina koje je kontaminirala osoba oboljela od covida-19.

S ljudske se kože sve varijante koronavirusa u potpunosti inaktiviraju nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.