SLUČAJ MUSTAČ

Olujić: Odluka Vrhovnog suda je sramotna!

08.03.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Nekadašnji državni odvjetnik, bivši predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost i nekadašnji sudac Vrhovnog suda Krunislav Olujić, kao gost Dnevnika 3 ukratko je prokomentirao odluku Vrhovnog suda kojom prihvaća žalbu obitelji Đureković i ukida rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji je odbio Njemačkoj izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača zbog ubojstva Stjepana Đurekovića te je predmet vratio na prvostupanjsko odlučivanje

Olujić je kazao da osobno ne bi potpisao odluku o odbijanju Mustačeva izručenja.

'Osobno ne bih potpisao. Jer ne znam kojim su se pravnim kriterijima ili pravnom alkemijom suci vodili povodom žalbe obitelji Đureković i donijeli takvu odluku i kojom su argumentacijom priznali status stranke u postupku. Mislim da obitelj Đurekovića ima status žrtve, odnosno stranke u postupku pred njemačkim sudom pred kojim bi se eventualno utvrđivala odgovornost Perkovića i možda Mustača. No ni u kojem slučaju postupka ekstradicije, odnosno, izručenja njemačkom pravosuđu u postupanju po Europskom uhidbenom nalogu. Tu se primjenjuje Zakon o pravosudnoj suradnji; supsidijarno i odredbe Zakona o kaznenom postupku, ali ni u kojem slučaju tako široko da bi se Đurekovićima mogao priznati status stranke, a još manje odlučivati u povodu njihove žalbe. Ako je Vrhovni sud već priznao status stranke, onda je trebao i preinačiti odluku i donijeti odluku o izručenju, a ne vraćati postupak županijskom sudu', smatra Olujić.

'Sramotna je odluka Vrhovnog suda kada ju je ponovno vratio Županijskom sudu i da se postupak vodi pred izmijenjenim vijećem. To je veliko nepovjerenje prema prvostupanjskom vijeću. Osobno držim da je time Vrhovni sud prejudicirao kakva će odluka Županijskog suda biti ili barem kakva se odluka očekuje. Budući da je riječ o hitnom postupku, odluka se očekuje nakon nekoliko tjedana i očekujem da bi u slučaju žalbe stranke u postupku moglo biti isto kao i u slučaju Perkovića te da se otvara mogućnost izručenja Mustača', kazao je Olujić.