KNINSKO-SINJSKA ROMANSA

Milanović i Plenković konačno bez gledanja preko nišana: Je li kraj ponašanju iz trećeg B?

07.08.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u dva dana dva puta su se susreli, na obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu i na Alci u Sinju, a za divno čudo u tim prilikama čak su komunicirali - i to, čini se, u normalnom tonu. Medijski izvještaji idu dotle da atmosferu opisuju kao 'vrlo ugodnu', što se doima kao kopernikanski obrat

Dvije osobe na najvišim političkim dužnostima u državi, naime, već godinama uglavnom se gledaju preko nišana i razgovaraju koristeći tešku verbalnu artiljeriju, uvredljive nadimke, nikad do kraja izrečene činjenice i optužbe na političkoj, ali i osobnoj razini. Svađa se prelijeva uglavnom na područja na kojima nominalno dijele ovlasti - obranu, sigurnosne službe i vanjsku politiku - a u posljednjoj epizodi eskalirala je oko imenovanja ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA).

U posljednji trenutak imenovan je vršitelj dužnosti sa znatno skučenim ovlastima i mandatom od samo mjesec dana, koji ističe ovog četvrtka.

Milanović je dao do znanja da će napokon potpisati imenovanje ravnatelja na vrijeme, prije nego što sustav ponovno dođe na rub potpune paralize, ali uz uvjet da Plenkovićeva vlada odradi proceduru i oko nekoliko imenovanja unutar vojnog sektora. Plenković je uzvratio da 'nema vezane trgovine' jer imenovanja u tom sustavu imaju drugačiju proceduru: prijedlog iznosi načelnik Glavnog stožera, suglasnost daje ministar obrane i tek potom slijedi predsjednikov potpis.

'Bit će sve riješeno', uhvatile su kamere premijerovo dobacivanje Milanoviću u Kninu.

'Neka bude u roku od dva dana', uzvratio je ovaj, na što je Plenković zavrtio glavom. U fotofinišu je, doznaje se u ponedjeljak, konačno i pao Milanovićev supotpis.

  • +25
Uzvanici na Sinjskoj alki Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Situacija često djeluje komično, ali uglavnom je zamarajuća. Kamere mjesecima vrebaju hoće li se dogoditi kakav slučajni bliski susret, tko će komu prvi pružiti ruku i eventualno se nasmijati, a politički analitičari prisiljeni su ispisivati traktate o banalnostima i tumačiti gestikulacije, grimase i govor tijela.

A kad ih se suoči s time, i Plenković i Milanović skloni su svaljivati krivnju na drugoga i uvrijeđeno objašnjavati zašto su baš oni u pravu.

Komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić slaže da je stanje postalo gotovo pa nepodnošljivo i da dva najviša dužnosnika u državi ostavljaju dojam roditelja u svađi pred razvod braka.

'Sama činjenica da mi danas raspravljamo o tome zašto su se Milanović i Plenković kulturno pozdravili i mirno razgovarali pokazuje gdje se nalazimo i u kakvom je stanju njihova koordinacija oko važnih pitanja u resorima u kojima se njihove ovlasti preklapaju. Jučer smo svo svjedočili da su se protokolarno susreli i normalno komunicirali, a to je za nositelje najviših funkcija i diplomate po vokaciji zaista minimalan, nulti standard ponašanja', kaže Trogrlić za tportal.

'Dakako, uzevši u obzir informacije koje u javnost puštaju obje strane, pitanje je jesu li se doista nešto i dogovorili i za to ćemo morati pričekati još nekoliko dana. No naivno je vjerovati da su jednim kratkim razgovorom razriješili sva neslaganja, pa čak i ono imenovanja u sustavu. Smiješno je vjerovati da se iza scene ne događa baš ništa', dodaje Trogrlić.

  • +33
Državni vrh u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

On pojašnjava da su politička neslaganja čak i na ovako visokim dužnostima i između osoba s velikim političkim ambicijama normalna i očekivana, ali i da bi svakako bilo dobro da se javnost ne mora zamarati i evidentnom osobnom netrpeljivošću i prezirom na relaciji Plenković-Milanović.

'Tko je koga kako nazvao, je li netko okrenuo nečiji broj kakvu novu uvredu je smislio, to je zaista razina trećeg B i četvrtog C', slikovit je sugovornik tportala.

Trogrlić ne vjeruje da su predsjednik i premijer ciljano zatomili netrpeljivost kako bi izbjegli politizaciju obljetnice Oluje i Sinjske alke kao prvoklasnih ljetnih političkih manifestacija - jer dapače, svojim su ponašanjem dosad narušili brojne važne društvene događaje i mjesta odavanja pijeteta - niti su najednom otkrili da bi trebali pokazati respekt prema funkcijama na kojima se nalaze, a posljedično i prema građanima.

'Po svemu sudeći obojica su naprosto iskoristila priliku da razgovaraju bez velike pompe i protokola, bez da ijedan od njih popusti i bez da se povede rasprava o tome tko je napravio prvi korak i tko je koga nazvao. Jednostavno, našli su se na istom mjestu u isto vrijeme - a da se to moralo dogoditi, također je tužan podatak', zaključuje Trogrlić.